Το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 1 δολάρια ή και χαμηλότερα μετά από μία νίκη της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με 23 από τους 38 ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση του Bloomberg, ενώ πέντε εξ αυτών αναμένουν πτώση χαμηλότερα των 95 αμερικανικών σεντς.

Μια νίκη της Le Pen αναμένεται να προκαλέσει ραγδαία πτώση διότι η υποψήφιος έχει απειλήσει να διεξάγει δημοψήφισμα για το ευρώ.

Μία πτώση στην ισοτιμία για πρώτη φορά μετά από το 2002 θα αποτελούσε πτώση υψηλότερη του 7% από το τωρινό επίπεδο των 1,08 δολαρίων, ενώ μια κίνηση κάτω από τα 95 σεντς θα αποτελούσε πτώση 12%.

Μια τέτοια κίνηση θα είναι παρόμοια με την αντίδραση της στερλίνας μετά από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, και θα ενισχύσει την αναδυόμενη τάση των νομισμάτων.

Σε μια παρόμοια έρευνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit πέρυσι, η πλειονότητα των οικονομολόγων έκανε λόγο για πτώση κάτω των 1,35 δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησης, μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε αργότερα με την στερλίνα να υποχωρεί 10% σε χαμηλό 31 ετών στα 1,3229 δολάρια.

“Η αντίδραση της αγοράς θα είναι πολύ αρνητική από τη στιγμή που οι κίνδυνοι έχουν αποτιμηθεί μόνο σε ένα πολύ μικρό βαθμό”, τόνισε ο οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie, Frederik Dukrozet, ο οποίος αναμένει το ευρώ να υποχωρήσει κάτω του 1 δολαρίων μετά από μια νίκη της Le Pen.

Facebook Comments