Η προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στο κρατίδιο του Ζαάρ φαίνεται ότι κινητοποίησε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έτσι εξηγούν πολλοί τη μεγάλη νίκη του CDU και της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Από τις πρώτες αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Ζάαρ προκύπτει ότι ο βασικότερος λόγος της θεαματικής ανόδου των Χριστιανοδημοκρατών (40,7%) ήταν αποτροπή μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα «Η Αριστερά». Σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων προτιμούσε έναν τέτοιο συνασπισμό, ενώ το 58% είχε εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αξιοποιώντας την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επικεντρώσει μάλιστα τον προεκλογικό αγώνα τους στο θέμα του μετεκλογικού συνασπισμού που θα συγκκυβερνούσε στο κρατίδιο του Ζάαρ.

Όπως υποστήριζαν, μόνο με την ψήφο υπέρ του CDU θα μπορούσε να αποτραπεί μια αριστερή διακυβέρνηση στο κρατίδιο. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν βέβαια και η ιδιαίτερα δημοφιλής πρωθυπουργός Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ας σημειωθεί ότι και το 75% των οπαδών του SPD είχε την άποψη ότι κάνει καλά τη δουλειά της.

Συνέπειες για τις γερμανικές εκλογές;

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών (29,6%), το αν τελικά είναι ενθαρρυντικό ή απογοητευτικό είναι θέμα ερμηνείας.

Σε σχέση με την τοπική εκλογική αναμέτρηση του 2012 το SPD έχασε μεν ποσοστό της τάξης 1%, σε σχέση όμως με τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων μηνών το SPD φάνηκε ανεβασμένο κατά σχεδόν 6%.

Προς το παρόν δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα στο κρατίδιο του Ζάαρ για τις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό όμως που σίγουρα θα προβληματίσει SPD και CDU είναι ότι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες με την πόλωση που προκάλεσαν γύρω από το θέμα της «αποτροπής μιας αριστερής κυβέρνησης» έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν μαζικά εκ νέου τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Facebook Comments