Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να προωθηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστίνιους και με τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις αυτές στην ομιλία του στο μεγαλύτερο φιλο-ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ, την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να καταλήξει σε συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όμως ο Νετανιάχου, που μιλούσε στο συνέδριο του AIPAC μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ, απέφυγε να αναφερθεί στις ευαίσθητες αυτές συνομιλίες αλλά και να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Μεσανατολικού.

«Τείνω το χέρι του Ισραήλ και το δικό μου προς όλους τους γείτονές μας ειρηνικά», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ για να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και όλους τους γείτονές μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο επανέλαβε το αίτημά του οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, κάτι που αρνούνται να κάνουν.

Ο Νετανιάχου έπλεξε το εγκώμιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ και τον ευχαρίστησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας «που συνεχίζει πλήρως τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ». Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ θα εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Απευθυνόμενη στο ίδιο συνέδριο η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι τόνισε ότι «ο διασυρμός» του εβραϊκού κράτους στον διεθνή οργανισμό «τελείωσε».

Για πρώτη φορά από το 1979 οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο στην απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα εξαιτίας της αγανάκτησης της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ισραήλ για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τη Χέιλι, η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ήταν «μια κλωτσιά στο στήθος» για τις ΗΠΑ.

«Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι όλος ο κόσμος στον ΟΗΕ φοβάται να μου μιλήσει για την απόφαση 2334», επεσήμανε η Χέιλι υπό τα εκκωφαντικά χειροκροτήματα των παρισταμένων. «Και θέλω να γνωρίζουν ότι μπορεί να συνέβη, αλλά δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», τόνισε. «Η εποχή που διασυρόταν το Ισραήλ έχει παρέλθει».

Εξάλλου η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παρακολουθεί «σαν γεράκι» το Ιράν για να βεβαιωθεί ότι τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Facebook Comments