Όπως αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τετάρτης, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πήρε το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, πρόκειται για τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνταξιούχο υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι πληροφορίες θέλουν η καταβολή της σύνταξης του κ. Μπαλαούρα να έχει ανασταλεί απο τη στιγμή που είναι μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας και λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση. Ωστόσο φαίνεται πως λάμβανε ένα μικρό επίδομα του οποίου η καταβολή δεν μπορούσε να ανασταλεί. Αυτό είχε ως επακόλουθο, ο κυβερνητικός βουλευτής να λάβει αυτό το “επικουρικό” ποσό κι ας εισπράττει μηνιαίως και τα τουλάχιστον 5.135 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, διέθεσε τα 300 ευρώ του επιδόματος στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος και στο απεργιακό ταμείο των υπαλλήλων της τράπεζας.

Ο ίδιος δήλωσε στον real fm:

Η καταβολή του επιδόματος έγινε αυτόματα σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή η σύνταξή μου είναι κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο, όταν το διαπίστωσα, επέστρεψα αμέσως τα 300 ευρώ που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό μου”.

Όπως ήταν επόμενο, η συγκεκριμένη περίπτωση συζητιέται στο Κοινοβούλιο, καθώς θεωρείται, από κύκλους της αντιπολίτευσης, ότι δικαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε βιαστικά και με σχεδιασμό τέτοιο που τα χρήματα θα δίνονταν ακόμα και σε πολίτες-συνταξιούχους με άλλα εισοδήματα.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό, χιλιάδες άλλοι πολίτες να πήραν το έκτακτο βοήθημα, ενώ είχαν και άλλα υψηλά εισοδήματα πέραν της σύνταξης και αυτοί να τα κράτησαν.

Χθες:

Πήρε το εφάπαξ βοήθημα που έδωσε η κυβέρνηση σε όσους λάμβαναν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε βγει στη σύνταξη ως εργαζόμενος, όπως αποκάλυψε στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων το Star.

Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει στα χέρια του την αλληλογραφία, μεταξύ του βουλευτή και του συνδικαλιστικού του φορέα, από την οποία προκύπτει ότι ο βουλευτής θα εισπράξει μεν το επίδομα αλλά θα το διαθέσει στο ταμείο ανέργων και αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού του φορέα.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το πως γίνεται κάποιος που έχει αποδοχές 5.000 ευρώ το μήνα να δικαιούται να λάβει επίδομα. Σύμφωνα με το Star, το συγκεκριμένο περιστατικό, αποκαλύπτει μια τεράστια παθογένεια του  νόμου με τον οποίο χορηγήθηκε το βοήθημα. Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει δεν περιελάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης επειδή ασκούν κάποιο επάγγελμα, έχουν ένα μαγαζί, ή μια παράλληλη απασχόληση.

Για τον εν λόγω βουλευτή μάλιστα, έχει ανασταλεί πλήρως η καταβολή της σύνταξης αφού παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση των 5-6.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Star, το  σύστημα  που εκλήθη να υπολογίσει ποιοι θα πάρουν το βοήθημα, λαμβάνει υπόψιν τις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποδοχές και δεν βλέπει ότι αυτές αποτελούν ένα μικρό τμήμα μιας μεγάλης σύνταξης που έχει κοπεί γιατί ο συνταξιούχος παραμένει επαγγελματικά ενεργός και εισπράττει και το μισθό του.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο με άλλο λόγια  τέτοιο επίδομα μπορεί να έχουν πάρει χιλιάδες που δεν το δικαιούνταν. 

 

 

Facebook Comments