Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε αυτή την εβδομάδα επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι θεσμικοί παράγοντες δεν θα πρέπει να εμπλέκονται στην πολιτική, μετά την δραματική έκκληση που έκανε ο διοικητής της ΤτΕ για το κλείσιμο της αξιολόγησης προειδοποιώντας για τις βαριές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην οικονομία, ωστόσο τα στοιχεία είναι χειροπιαστά και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Οι διεθνείς αναλυτές έχουν εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι για το πλήγμα που έχουν ήδη φέρει οι καθυστερήσεις στην ελληνική οικονομία, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως, αποδεικνύουν αυτό που αρνείται να παραδεχτεί δημοσίως η κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι τα «παιχνίδια» τους με σκοπό την εξεύρεση φόρμουλας παραμονής όσο περισσότερο γίνεται, στην εξουσία, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.

Η έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τα συνοψίζει όλα, δίνοντας την ακριβή και πραγματικά ζοφερή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οικονομία. Συγκεκριμένα, «κόβει» δραματικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς όπως  τονίζει το ΑΕΠ θα κυμανθεί γύρω από το +0,5%  αντί για 1,5%, που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα, και 2,7%, που ήταν η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, στις χαμηλότερες επενδύσεις, στις χαμηλότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και στις υψηλότερες εισαγωγές σε σχέση με αυτές που αναμένονταν.

Όπως επισημαίνει, η βασική αιτία διαφοροποίησης των προβλέψεων θα πρέπει να αποδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα στην παράταση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής Τσίπρα γύρω από την β’ αξιολόγηση είναι λοιπόν τα εξής:

α) Οι καταθέσεις σημειώνουν μια αναπάντεχη σημαντική πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001, με αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον κοστοβόροELA.

β) Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί πολύ υψηλά στο 23,1% από το Σεπτέμβριο του 2016.

γ) 18.700 επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33.000 θέσεων εργασίας. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2016 – Ιανουάριος 2017 διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις.

δ) Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς τον Ιανουάριο  σημείωσαν άλμα 1,630 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των οφειλετών με «ανοίγματα» σε 4.173.206. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ δύο στους δέκα  είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις. Όσο η αξιολόγηση παρατείνεται τόσο και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται.

ε) Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση, που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες. Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε το Φεβρουάριο σε χαμηλό 10 μηνών και κατέγραψε μάλιστα τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του κατά τα τελευταία 3,5 έτη.

στ) Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε το πρώτο δίμηνο του 2017 στα 1,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2016.

Αυτές είναι επιπτώσεις της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα, για να μην αναφερθούμε στην ζημιά που έχουν κάνει στην οικονομία από τον Ιανουάριο του 2015. Και παρόλα αυτά, συνεχίζουν την καραμέλα της ισχυρής ανάπτυξης που θα σημειωθεί το 2017, την στιγμή που οι ίδιοι έχουν βάλει αυτογκόλ στους ήδη μη ρεαλιστικούς τους στόχους.

Και όπως δείχνουν οι διαρροές γύρω από την συμφωνία, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση δεν έφεραν απολύτως κανένα κέρδος για την Ελλάδα στην τρέχουσα διαπραγμάτευση. Το αφορολόγητο θα μειωθεί γύρω στις 6.000 ευρώ, οι συντάξεις θα κοπούν κατά 1,8 δις. το 2019, και στη ΔΕΗ έκαναν πίσω. Δηλαδή, ότι συζητούσαν τόσους μήνες και δεν έκλειναν την αξιολόγηση. Αυτά ακριβώς που είχαν απαιτηθεί στην αρχή, σε αυτά συμφωνούν, δίνοντας τα πάντα και μη κερδίζοντας τίποτα. 

Και για αντίμετρα, ούτε λόγος φυσικά. Μια φούσκα ήταν και έσκασε. 

Και εδώ έρχεται και αποδεικνύεται το «γιατί» των καθυστερήσεων και φυσικά η αντίδραση του Μαξίμου χθες που αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι έχουν πει «ναι σε όλα». Ο λόγος είναι πως τόσο καιρό έψαχναν να βρουν το «γλυκαντικό» που θα πλασάρουν εσωκομματικά έτσι ώστε να ελαφρύνουν κάπως το βάρος της προ-νομοθέτησης των σκληρών μέτρων, και φυσικά δεν το βρήκαν αφού τα αφηγήματά τους ακυρωνόντουσαν, το ένα μετά το άλλο. Και το τελευταίο από αυτά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, πάνε για μετά το τέλος του (τρέχοντος) μνημονίου και… βλέπουμε. Όπως και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Με αυτή τη συμφωνία, να δω τι ακριβώς θα βρουν να πανηγυρίσουν. Και το χειρότερο είναι πως όλα αυτά τα μέτρα τα γνωρίζουμε εδώ και καιρό, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από διαρροές και δημοσιεύματα, και πλέον έχουν γίνει… πιο εύπεπτα. Τα συνηθίσαμε και το σοκ έχει ήδη απορροφηθεί. Βέβαια, η συνολική συμφωνία αργεί ακόμη να κλείσει, οπότε ποιος ξέρει ποιο νέο σοκ μας επιφυλάσσει αυτή η κυβέρνηση…

Facebook Comments