Ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης Τράμπ που επισκέπτεται την Τουρκία, έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα και είχε ήδη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας και άλλων αξιωματούχων. Η συνάντηση κράτησε 40 λεπτά και σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, συζητήθηκε η συνέχιση των στενών διμερών σχέσεων και ο πόλεμος κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Επίσης, το κρίσιμο για την Τουρκία ζήτημα της έκδοσης από τις ΗΠΑ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Στο θέμα αυτό, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι εντατικές διμερείς επαφές «για να γίνουν βήματα», όπως αναφέρεται, κατά της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και της έκδοσής του αρχηγού της.

Η επίσκεψη Τίλερσον πραγματοποιείται την επομένη της σύσκεψης του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας το οποίο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από επτά μήνες. Όμως, σε δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, υπό νέα ονομασία, «αν απειλείται η εθνική της ασφάλεια», όπως είπε.

Συνάντηση και με την αντιπολίτευση;

Αυτό φαίνεται ότι θα συζητηθεί σήμερα με τον Ρεξ Τίλερσον. Ο αμερικανός υπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν και να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παραμένει ανοικτό ωστόσο το αν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής αντιπολίτευσης, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.

Η επίσκεψη Τίλερσον θα δώσει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη συμμετοχή Κούρδων της Συρίας στον πόλεμο κατά του ISIS, να συζητήσει το ρόλο της Τουρκίας στην επικείμενη επίθεση στη Ράκκα αλλά και την άρνηση ως τώρα των ΗΠΑ να παραδώσουν τον Γκιουλέν. Ο αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να τονίσει ότι η υπόθεση Γκουλέν είναι έργο της αμερικανικής Δικαιοσύνης αλλά και να επιχειρήσει να βρει τρόπους για να κατευνάσει την τουρκική ηγεσία, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων. Αν όμως αυτό θα σημαίνει ότι η Άγκυρα θα αναλάβει νέο ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και αν θα υποβαθμιστεί ο ρόλος των Κούρδων της Συρίας, είναι συζητήσιμο στην παρούσα συγκυρία.

Facebook Comments