Δραματική ανατροπή σημειώθηκε την Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις του EuroWorking Group. Oι θεσμοί χρεώνουν το νέο διαφαινόμενο αδιέξοδο σε ελληνική υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την ελληνική ομάδα των υπουργών στις Βρυξέλλες, με το Μαξίμου να παρεμβαίνει «μπλοκάροντας» τη συμφωνία Τσακαλώτου, και να προσπαθεί να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω στα εργασιακά» με παρασκηνιακές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν προέκυψε, κι ενώ η επιστροφή της τρόικας ήταν δεδομένη, τελικά ναυάγησε.

Έτσι, το EuroWorking Group ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χωρίς να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα «θολώνοντας», για ακόμα μια φορά, την εικόνα αισιοδοξίας για κλείσιμο της συμφωνίας που παρουσίαζε η κυβέρνηση λίγες ώρες νωρίτερα.

Oι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν ότι, αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή των κλιμακίων στην Ελλάδα, τότε θα χαθεί η ευκαιρία να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν ήδη ότι οι πιθανότητες μειώνονται.

Εμπόδιο στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να ήταν οι περικοπές στις συντάξεις καθώς οι εταίροι και κυρίως το ΔΝΤ, επιθυμούν πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει είτε μικρότερες μειώσεις, είτε πλήρη κατάργηση σε δύο δόσεις.

Επιπλέον, η Αθήνα ανέβασε τους τόνους στα εργασιακά, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ανατροπή των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τα προηγούμενα μνημόνια.

Ενδεικτικό της δυσπιστίας Αθήνας – θεσμών είναι οι δήλωση των αξιωματούχων του Ταμείου που διεμήνυαν ότι δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η συμφωνία δεν είναι μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση.

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Την Πέμπτη πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, παραδέχτηκε ότι έχει συμφωνηθεί η μείωση του αφορολόγητου σε 5.900 ευρώ, η περικοπή των συντάξεων για 900.000 συνταξιούχους, και η διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018.

Ως προς τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τη στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα ενόψει των τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να ασφυκτιά.
 

Facebook Comments