Ένας 23χρονος ο οποίος κατάγεται από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδέεται με ριζοσπάστες ισλαμιστές, είναι ο ένας δράστης της χθεσινής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ασφαλείας ο φερόμενος δράστης είναι Ρώσος υπήκοος από το Κιργιστάν και ονομάζεται Ακμπαρζόν Ζαλίλοβ. Γεννήθηκε στην πόλη Ος το 1995. Τα ρωσικά μέσα επισημαίνουν ότι αν και ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται σίγουρα για βομβιστή αυτοκτονίας.

Το Κιργιστάν είναι ένα κυρίως μουσουλμανικό κράτος της κεντρικής Ασίας με πληθυσμό 6.000.000. Αποτελεί πολιτικό σύμμαχο της Ρωσίας και φιλοξενεί μια αεροπορική στρατιωτική βάση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ρωσικών αρχών, στους 11 ανέρχονται οι νεκροί και στους 51 οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε εχθές και η οποία έπληξε συρμό ο οποίος βρισκόταν εν κινήσει.

Ένας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός, εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από την αντιτρομοκρατική στον σταθμό Βοστανίγια του μετρό.

Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε το σημείο που έγινε η επίθεση και άφησε λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο ιερό ενώ αποκάλεσε την επίθεση τρομοκρατική.

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε επίσημα το περιστατικό και η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, ενώ για τρομοκρατική επίθεση, έκανε λόγο με ανάρτησή του στο facebook, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Φρικτό πράγμα» αποκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ την επίθεση καταδικάζοντάς την.

«Ήταν μια δειλή επίθεση, μια βάρβαρη πράξη», ανέφερε σε επιστολή της προς τον Ρώσο πρόεδρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνοντας την συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό της Ρωσίας και της κυβέρνησής του.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και οι ρωσικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες.

Σε τριήμερο πένθος, κήρυξε την Αγία Πετρούπολη από σήμερα (Τρίτη) μέχρι και την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της.

Facebook Comments