Γιατί φταίνε οι Θεσμοί
Και έτσι φθάσαμε ως εδώ. Είναι προφανές ότι λιγότερες ή περισσότερες επιλογές των Ελληνικών κυβερνήσεων ήταν λάθος
Και έτσι φθάσαμε ως εδώ. Είναι προφανές ότι λιγότερες ή περισσότερες επιλογές των Ελληνικών κυβερνήσεων ήταν λάθος
Και έτσι φθάσαμε ως εδώ. Είναι προφανές ότι λιγότερες ή περισσότερες επιλογές των Ελληνικών κυβερνήσεων ήταν λάθος. Ένα βασικό ερώτημα είναι:
«Ήταν λάθος διότι δεν γνώριζαν, διότι ήταν ανίκανοι ή, μήπως, ήταν λάθος διότι αυτές οι πολιτικές βόλευαν μία πολιτική ελίτ που είχε την δυνατότητα να επιβάλλει τις επιθυμίες της;»
Πιστεύω ότι, μετά τόσες κυβερνήσεις, τόσους πολιτικούς που ακολουθούσαν αυτές τις λάθος πολιτικές, η απάντηση είναι μία: Βόλευαν τις ελίτ της χώρας.
Δεν ήταν όλοι ανίκανοι. Φωνές που τόνιζαν την λάθος πορεία υπήρχαν. Δεν ακουγόντουσαν. Γιατί δεν ακουγόντουσαν; Διότι αυτά που έλεγαν δεν συνέφεραν τις ελίτ.
Και φθάνουμε στην κρίση. Ήρθαν οι ξένοι δανειστές –Θεσμοί, Τρόικα, πέστε τους όπως θέλετε.
Έπιασαν την Ελληνική κυβέρνηση και της είπαν:
–«Θα σου δώσουμε χρήματα, θα κόψουμε χρέος, αρκεί να κάνεις αυτό και αυτό»
-«Μα ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Δεν μπορούμε να το κάνουμε.», απάντησε η Ελληνική Κυβέρνηση.
-«Δεν πειράζει. Θα πείτε στον κόσμο ότι εσείς δεν θέλετε να πάρετε αυτά τα μέτρα, αλλά είναι οι κακοί οι ξένοι που σας τα επιβάλλουν», απάντησαν οι Θεσμοί.
-«Α! ΟΚ. Θα το δοκιμάσουμε», απάντησε η Ελληνική Κυβέρνηση ικανοποιημένη που θα έριχνε το φταίξιμο αλλού.
Εκεί ήταν το μεγάλο λάθος, των Θεσμών όχι της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Αυτή τα λάθη τα είχε κάνει.
Γιατί ήταν μεγάλο λάθος;
Διότι, πρώτα απ’ όλα, ο λαός παραπληροφορήθηκε και αντί να καταλάβει τι έγινε, θεώρησε ότι ήταν κάποιοι κακοί ξένοι που μας ταλαιπωρούσαν. Κοιτούσε, πίσω στα καλά χρόνια και θεωρούσε ότι το πρόβλημα είναι που ήρθαν οι ξένοι. Δεν ήταν σίγουρος ποιοι ξένοι και μια έριχνε την ευθύνη στην ΕΕ, μια στην Γερμανία, μια στο ΔΝΤ.
Για να γίνει, όμως, μία μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα καλά πληροφορημένων πολιτών που θα στηρίξουν τις αναγκαίες πολιτικές. Την δημιουργία αυτής της κρίσιμης μάζας εμποδίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί μας καθώς βρίσκουν πολύ βολικό να ρίχνουν το φταίξιμο στους «κακούς» (ή κακούς) ξένους. Εδώ, συμβάλλουν και οι Θεσμοί, που ελάχιστα μιλούν.
Υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός λόγος που οι Θεσμοί εδώ έκαναν μεγάλο λάθος.
Δίνοντας χρήματα και βοηθώντας την Ελληνική κυβέρνηση να σταθεί, κάπως, στα πόδια της, άλλαξαν κάτι στο υπόβαθρο αυτών των λανθασμένων πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ;
Όχι! Απλώς, οι ελίτ έχασαν κάποιον ή κάποιους από τους τρόπους που είχαν να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους. Και, προφανώς, θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν αυτά που θέλουν με άλλες, ολοένα και πιο καταστροφικές μεθόδους.
Οι Θεσμοί, ανέχονται τόσα χρόνια να αρνούνται οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή που θα θίγει τις δυνατότητες των ελίτ να απομυζούν χρήματα από το Ελληνικό Κράτος, ενώ, ταυτοχρόνως, στηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση να μη καταρρεύσει.
Πλέον, οι Θεσμοί έχουν μεγάλη ευθύνη για το πού φθάσαμε. Στηρίζοντας την Ελληνική Κυβέρνηση και κάνοντας σχεδόν «στραβά μάτια» στην άρνηση ουσιαστικών αλλαγών. Αν είχαν αφήσει την Κυβέρνηση να φθάσει σε στάση πληρωμών προς τους υπαλλήλους και συνταξιούχους, όχι για καιρό, αλλά για 15 μέρες, ο λαός θα είχε καταλάβει ποιος πραγματικά φταίει και ποιος βοηθά.
Τι πρέπει να γίνει τώρα;
Για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να καταλάβει ο λαός. Για να καταλάβει ο λαός, πρέπει να αλλάξει η διήγηση.
Πρέπει μία κρίσιμη μάζα πολιτών να καταλάβει ότι λάθος πολιτικές επί χρόνια είναι αυτές που μας έφθασαν ως εδώ και όχι μία επέμβαση ξένων. Αυτό είναι πολύ δύσπεπτο από το πολιτικό σύστημα για δύο λόγους:
1. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να κάνει την αυτοκριτική του. Να αποδεχθεί ότι η de facto χρεοκοπία της Ελλάδος οφείλεται σε λάθος δικές του επιλογές και
2. Θα χρειασθεί να πάρει μέτρα που θα θίξουν ουσιαστικώς τις ελίτ.
Σε αυτό, οφείλουν να συμβάλλουν δυναμικώς οι Θεσμοί. Αν συνεχίσουν το λάθος να αφήνουν την Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει όπως μέχρι τώρα, ή θα σερνόμαστε επί έτη ή θα καταρρεύσουμε απότομα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ξένοι θα χάσουν ακόμα περισσότερα χρήματα και η Ελλάς θα συνεχίσει να υποφέρει ολοένα και περισσότερο.
Η μόνη λύση για να περάσουμε τα δύσκολα πιο εύκολα και με λιγότερο πόνο είναι να αφεθεί το σύστημα να φτάσει σε αδιέξοδο το γρηγορότερο δυνατόν. Μόνον τότε θα δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα πολιτών που θα σπρώχνει δυναμικά προς την ανάπτυξη και θα αποτινάξει την κυριαρχία των ελίτ.
Και στην Ελλάδα, είναι πολύπλοκο το να προσδιορίσει κάποιος ποιες είναι οι ελίτ. Σίγουρα δεν είναι μόνον οι ολιγάρχες μας.
Facebook Comments