Στα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιταλικών τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca για την ενίσχυση των ισολογισμών τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

Οι δύο τράπεζες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων» δανείων τους, είχαν πρόσφατα υποβάλει αίτημα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίησή τους από το ιταλικό κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι δύο προβληματικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες.

Σε συμβούλιο που έγινε την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας επανεκτίμησαν το αίτημα των δύο τραπεζών για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση για τη διάσωσή τους των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους ομολογιούχους.

Οι συζητήσεις, μάλιστα, ήταν στραμμένες στη συμμόρφωση του αιτήματος των δύο τραπεζών με τους κανόνες της ΕΚΤ, σχετικά με τις διαδικασίες κρατικής διάσωσης των τραπεζών. Η ΕΚΤ προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα των τραπεζών στα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας (stress tests) που διενήργησε, καθώς και σε άλλους υπολογισμούς, ανακοινώνοντας, εν συνεχεία, τα ευρήματά της στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, η φερεγγυότητα μιας τράπεζας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κρατική διάσωσή της, χωρίς όμως να γίνει «κούρεμα» των κατόχων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, έγραψε σε έκθεσή του ο αναλυτής της επενδυτικής Equita Sim SpA, Ματέο Γκιλότι. Οι δύο τράπεζες, Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, είχαν ζητήσει την προληπτική ανακεφαλαιοποίησή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Νωρίτερα το ίδιο έτος, οι δύο τράπεζες υπέβαλαν αίτημα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο προσδιόρισαν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στα 4,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της δεινής οικονομικής θέσης που έχουν περιέλθει οι δύο τράπεζες είναι οι ζημίες 1,5 δισ. ευρώ που κατέγραψε νωρίτερα τη Δευτέρα η Veneto Banca, καθώς και η σημαντική μείωση των καταθέσεων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Facebook Comments