Νομικές ενέργειες από Έλληνες ομολογιούχους κατά τραπεζών για το PSI
Αποφασισμένοι να προβούν σε όποια νομική κίνηση οι Έλληνες ομολογιούχοι σύμφωνα με τους FT
Αποφασισμένοι να προβούν σε όποια νομική κίνηση οι Έλληνες ομολογιούχοι σύμφωνα με τους FT
Ο εκπρόσωπος 15.000 Ελλήνων ομολογιούχων Γιάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΦΠΟΕΔ), λέει ότι πριν από ένα χρόνο υπήρχε μια ομάδα κάποιων εκατοντάδων δυσαρεστημένων ανθρώπων στο Facebook. Σήμερα όμως οι ομολογιούχοι αυτοί είναι πιο μαχητικοί και αποφασισμένοι.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο σύλλογος του κ. Μαρινόπουλου είναι μία από τις ομάδες επενδυτών που εξετάζουν το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής κατά εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταγγέλλοντας καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά κατά τους μήνες και εβδομάδες πριν απολέσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2010.
Βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση αναζητείται στο δικηγορικό γραφείο Kyros Law με έδρα τη Βοστώνη, το οποίο έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα υπό τον Ιωάννη Κυριακόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Ο κ. Κυριακόπουλος δηλώνει στους Financial Times ότι εξετάζονται υποθέσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση συμβολαίων αντιστάθμισης χρηματοπιστωτικού κινδύνου (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση. Η Kyros Law, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει συμφωνήσει με το μεγάλο δικηγορικό γραφείο Grant & Eisenhofer των ΗΠΑ να υπάρξει συνεργασία επί των υποθέσεων των Ελλήνων ομολογιούχων.
Ο κ. Αϊζενχόφερ από το ομώνυμο γραφείο είχε καταθέσει έγγραφη πρόταση το 2011 στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για υποβολή μηνύσεων κατά φερόμενων κερδοσκόπων επί του ελληνικού χρέους, μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, όπως γράφει η εφημερίδα. «Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την πρόταση – που περιείχε τον όρο ότι η νομική εταιρεία θα πληρωνόταν μόνο αν κέρδιζε την υπόθεση – παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευθεί ότι θα δίωκε νομικώς παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατηγορούσε για κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας», προσθέτουν οι Financial Times. Ο κ. Κυριακόπουλος κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία».
Σημειώνεται ότι η Kyros Law εκπροσωπεί ήδη την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας με περισσότερα από 3.000 μέλη, πρώην υπαλλήλους των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που είχαν λάβει αποζημιώσεις υπό τη μορφή ομολόγων μετά τη ρευστοποίηση της εταιρείας το 2008. Εκτός από την περίπτωση του ΣΦΠΟΕΔ, ο κ. Κυριακόπουλος είναι σε συνεννοήσεις και με άλλες ομάδες ομολογιούχων, όπως από πανεπιστήμια και συνταξιοδοτικά ταμεία. Ο ίδιος αναφέρει πως μεταξύ των εναγόντων υπάρχουν αρκετοί είτε με αμερικανικό διαβατήριο είτε με πράσινη κάρτα διαμονής που έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αγωγής στις ΗΠΑ.
Πάντως η βρετανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι άλλοι νομικοί διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι ομαδικές αγωγές θα καρποφορήσουν.
Ο κ. Κυριακόπουλος υποστηρίζει ότι ελληνικές και διεθνείς τράπεζες που έκαναν συναλλαγές με ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υποπέσει σε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς όπως καταγγέλλεται εμφανίστηκαν αργότερα ως πωλητές δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που κερδοσκοπούσαν επί της πιθανότητας ελληνικής πτώχευσης. Επικαλείται επίσης συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων περί χειραγώγησης των CDS και για ανοικτή πώληση (short selling) ομολόγων με ευνοϊκούς όρους από εγχώριους και διεθνείς οίκους, χωρίς όμως να έχει διαταχθεί επίσημη έρευνα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι έκθεση για λογαριασμό αξιωματούχων της ΕΕ το 2010 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ολοκληρωμένες αποδείξεις ότι οι εξελίξεις στην αγορά CDS προκάλεσαν υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ωστόσο, η συζήτηση συνεχίστηκε καταλήγοντας στην ευρωπαϊκή απαγόρευση των short θέσεων στα κρατικά CDS, με επακόλουθο την κατάρρευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη αγορά.
Facebook Comments