Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ευρώ σημειώνει πτώση στα χαμηλά τριών εβδομάδων ο οποίος τόνισε ότι δεν έκρινε απαραίτητο να παρεκκλίνει από την πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία περιλαμβάνει επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και QE τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Το ενιαίο νόμισμα είχε ενισχυθεί πάνω από $1,09 τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τις αρχές του Νοεμβρίου, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σηματοδότησε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επεκτατική πολιτική, με τους επενδυτές να αποτιμούν μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του 2018.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ από τότε έχουν δείξει με δηλώσεις τους ότι οι αγορές υπερβάλουν στην αποτίμηση της σύσφιξης της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ντράγκι συνέχισε να κινείται σε αυτό το πνεύμα σήμερα, λέγοντας ότι πριν από την αλλαγή της πολιτικής της, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμα και αν η επεκτατική πολιτική της κεντρικής τράπεζας περιοριστεί.

Το ευρώ υποχώρησε αμέσως μετά από τα σχόλια Ντράγκι, αγγίζοντας το χαμηλό τριών εβδομάδων και το $1,0629, με πτώση της τάξης του 0,2%.

“Ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της στάσης του, ότι η πολιτική πρέπει ακόμα να παραμείνει επεκτατική για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και η πιο θετική προοπτική εξαρτάται από αυτή την επεκτατική πολιτική”, όπως τονίζει η Commerzbank.

Της Ελυθερίας Κούρταλη

Facebook Comments