Tο MarketNews.gr μετέδωσε όλες τις εξελίξεις στο κρίσιμο άτυπο Eurogroup της Μάλτας για την πορεία της διαπραγμάτευσης. – Το συντομότερο δυνατό επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα χωρίς να ορίζεται ημερομηνία. – Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με πλήρη συμφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης – Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο.  

Συνεχής ενημέρωση

  • Για συμφωνία που δίνει λύση στα κύρια ζητήματα, με θετικά και αρνητικά στοιχεία, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας ότι μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στη Βουλή.
    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το βράδυ της Παρασκευής, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά».
    Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ μιλούσε για διπλασιασμό αυτού του ορίου, ενώ τόνισε ότι δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει το λοκ άουτ.
    Σημείωσε ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στα συνδικαλιστικά προνόμια, ενώ επέμεινε ότι με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
    Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η παρέμβαση ύψους 1% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019, ενώ είπε ότι η περικοπή θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, χωρίς πάντως δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
    Έκανε επίσης λόγο για θετικά μέτρα στήριξης οικογένειας και νέων.
     

  • Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, υποχώρησε κατά 23 μονάδες βάσης (0,23 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,70% συσχετίζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων. 
     

  • Οι θεσμοί επιστρέφουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα, ίσως και μεσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αποφασίστηκαν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, 1% από περικοπές συντάξεων το 2019 και 1% φορολογικά μέτρα το 2020. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανήγγειλε την ύπαρξη συμφωνίας ως προς τα βασικά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο το 2018 τότε το 2019 θα εφαρμοστούν τα μέτρα του 2020 ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στη συμφωνία δεν πειλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις και “lock out” αλλά επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018. Το 2019 θα εφαρμοστούν, αν πιάσουμε τους στόχους και αντίμετρα, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την απασχόληση των νέων και την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών για τους συνταξιούχους αλλά και επενδυτικό πακέτο, ενώ το 2020 θα υπάρξει ανακούφιση στους φόρους και στον ΕΝΦΙΑ.
     

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο δηλαδή συμφωνήσαμε στα βασικά για να επιστρέψουν οι θεμσοί. Όπως όλες οι συμφωνίες όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και άλλα που θα μας ικανοποιήσουν. Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα είναι 1% για το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικα μέτρα θα νομοθητηθούν τώρα και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων.»
    «Τα θετικά μετρα το 2019 θα είναι από την πλευρά των δαπανών 1,8 δις. Παιδική φτώχεια, στέγαση, προβλήματα νεας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες για αναπτυξιακή πολιτική, συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και επενδυτικό πακέτο. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι από την πλευρά των φόρων και στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.»
    «Αυτά τα μέτρα βάζουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος για την Ελλάδα, για την αλληλεγγύη για τους πιο χαμηλόμισθους. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα μετά το 2018. Στα εργασιακά δεν θα έχουμε ομαδικές απολύσεις και lock out, αλλά θα έχουμε επιστροφή συλλογικών συμβάσεων σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβρη του 18. Όλα αυτά θα ισχύσουν όταν θα ξέρουμε τι θα πάρουμε από το χρέος και τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 19 και το 20 αν και μόνο αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος.»
    «Αν δεν πιάσουμε τον στόχο το 2018 τότε το 2019 θα εφαρμοστούν και τα μέτρα του 2020.»
    «Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις – Δεν θα υπάρξει νομοθέτηση “lock out”.» 
    «Το 2018, οι συλλογικές συμβάσεις θα κινηθούν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα.»
    «Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο του 2018.»
    «Τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφρούν κυρίως τους φόρους.»
    «Τα θετικά μέτρα του 2019 θα αφορούν κυρίως τις συντάξεις. Άλλο 1% θετικών μέτρων θα ισχύουν το 2020.»
    «Η συμφωνία λέει ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ & μέσω διαδικασίας διαφανούς στον ελληνικό λαό θα καθοριστούν τα μεγέθη. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει.»
    «Μετά την επιστροφή των θεσμών και την τεχνική συμφωνία, θα γίνουν συζητήσεις για το χρέος.»
    «Ο Ντάισεμπλουμ είπε ότι είναι ανοιχτός σε ένα ειδικό Γιούρογκρουπ για το χρέος, πριν τα τέλη Μαϊου.»
    «Το θέμα με τις δηλώσεις Ντάισεμπλουμ πρέπει να θεωρείται λήξαν. Παραδέχτηκε ότι έκανε ένα λάθος.»
    «Όλα (αξιολόγηση και συμφωνία) θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν από το καλοκαίρι.»
    «Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες (…) όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν (…) είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό.»


     

  • Άρχισε η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
     

  • Γερούν Ντάισεμπλουμ: «Ατυχείς οι δηλώσεις μου, ήταν λάθος χρήση των λέξεων. Κανένας δεν με πίεσε να παραιτηθώ ωστόσο.»
    «Η πιο σημαντική στιγμή θα είναι η αξιολόγηση του 2018 για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και μετά. Τότε θα σχεδιαστούν και θα ψηφιστούν στα κοινοβούλια οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.»
    «Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μέχρι το καλοκαίρι έχουμε χρόνο για να ληφθούν οι αποφάσεις για το θέμα.»
    «Τα μέτρα-αντίμετρα για την Ελλάδα μπορούν να προνομοθετηθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.»
    «Η επόμενη δόση για την Ελλάδα είναι το καλοκαίρι. Εχουμε χρόνο για λήψη επίσημων αποφάσεων»
    «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό.»

  • Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών
     

  • Έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και το ΔΝΤ.
     

  • Γερούν Ντάισεμπλουμ: «Θα υπάρξουν περιοδικές αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα και το 2018 θα έχουμε έκθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αν όλα πάνε κατ ευχή θα δούμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν το 2020. Για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, είναι κομμάτι της συμφωνίας του 15, όταν φτάσουμε στην τελική συμφωνία θα ξέρουμε περισσότερα.»
    «Δεν συζητήσαμε τον δημοσιονομικό δρόμο μεσοπρόθεσμα, αλλά συζητήσαμε λεπτομέρειες που μας επιτρέπουν να ενημερώσουμε πως έχουμε συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ και το ΔΝΤ.»
    «Στα προγράμματα όλα εξαρτώνται από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί. Θα έχουμε συνεχείς αξιολογήσεις και μία τελική. Στόχος είναι να γίνει ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων το 19 και ακόμη ένα το 2020.»
    «Δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να μην επιστρέψουν οι θεσμοί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκείνοι θα επιλέξουν. Τώρα όλοι είναι εδώ και τους ζήτησα να δουλέψουν σε μια σειρά ζητημάτων. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Εχουμε επιλύσει όλα τα σημαντικά ζητήματα αλλά οι λεπτομέρειες θα επιτρέψουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα»
     

  • Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως καλωσορίζει τη συμφωνία στα ζητήματα πολιτικής. «Θα μιλήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες ημέρες», είπε ο Ρέγκλινγκ και προσέθεσε πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδος για το 2016 θα ανακοινωθεί την επομένη εβδομάδα και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πλεόνασμα 3% θα είναι κάτι το εντυπωσιακό. 
     

  • Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με πλήρη συμφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης – Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο

  • Μπενουά Κερέ: «Θα ξεκινήσουμε συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα για να σταματήσει η συνεχής αβεβαιότητα που είχε αρνητικό αντίκρισμα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων γιατί βρισκόμαστε χαμηλότερα ακόμη σε σχέση με την περίοδο πριν το 2018. Σημαντικότατες οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλικό το περιβάλλον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.»
     

  • Πιερ Μοσκοβισί: «Συνεχίζονται τα καλά νέα για την Ελλάδα μετά από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Συμφωνήσαμε στη βάση του Eurogroup του Φεβρουαρίου. Τα κλιμάκια θα μπορέσουν να επιστρέψουν πολύ γρήγορα γιατί ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα για την οικονομία της Ελλάδας που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις. Είναι κάτι που το αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Το 2016 η αύξηση ήταν στο 3%, το 2017 μπορεί να έχουμε 1,75% και ανώτερα ποσοστά το 2018.»
    «Θεωρούμε ότι η συμφωνία είναι εξισορροπημένη γιατί υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 19 και το 20, δίνουμε μια ευκαιρία να λάβει η Ελλάδα ένα πακέτο για ανάπτυξη για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, η Κομισιόν μέσω του προέδρου Γιούνκερ ήταν δεσμευμένη για αυτό στις διαπραγματεύσεις.»
    «Μένουν οι τελευταίες πινελιές για μια ξεκάθαρη και οριστική συμφωνία, υπάρχει δουλειά ακόμη μπροστά μας.»
     

  • Γερούν Ντάισεμπλουμ: «Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική και εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά το πακέτο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για να μείνουν μόνο τα μικρά ζητήματα. Έχουμε μια συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. Το 2019% έχουμε 1% για τις συντάξεις και το 2020 1% για το αφορολόγητο. Θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό πεδίο υπό προϋποθέσεις για να υπάρξουν και τα αντίμετρα.»
    «Μετά το stuff level agreement θα επιστρέψουμε στις συζητήσεις για το χρέος για να έχουμε συνολική πολιτική συμφωνία που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Για τον τραπεζικό τομέα είχαμε μια συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες. Σε καλύτερο δρόμο βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας συνολικά στην Ευρωζώνη.»
     

  • Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου.
     

  • Στην αίθουσα που γίνεται η συνέντευξη Τύπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνεργάτες κατέλαβαν θέσεις στις πίσω σειρές.
     

  • Τελείωσε το Eurogroup, αναμένεται συνέντευξη Τύπου
     

  • Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες σε διένεξη αναφορικά με τις βασικές οικονομικές παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος, έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αρνήθηκε να σχολιάσει. 
     

  • Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η συμφωνία με την οποία θα επιστρέψουν οι θεσμοί κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή την εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, θα υπάρχει ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019. Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.
    Σημειωτέον: Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητούσε την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ. Κατ’ επέκταση χρειάζονται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται εμμέσως και  η Γερμανία, η οποία επιδιώκει την υιοθέτηση κοινής στάσης στις προβλέψεις που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα. 
     

  • Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ 

     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στην προπαρασκευαστική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επήλθε πλήρης συμφωνία σε όλα τα ανοικτή ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία είναι τόσο ολοκληρωμένη που στελέχη που πρόσκεινται στην ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών θεωρούν πως το staff level agreement είναι σχεδόν έτοιμο. Μέχρι και χθες το βράδυ τα συναρμόδια υπουργεία έστελανν στοιχεία στους θεσμούς για όλα τα ανοικτά θέματα που πρέπει να αποτυπωθούν στα κείμενα των αναθεωρημένων Μνημονίων, το MoU και το MEFP.
     
  • Σύμφωνα και με τη DW, επιστρέφουν οι θεσμοί. 
     
  • Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε: «Αν πάνε καλά τα πράγματα στο σημερινό Eurogroup, τότε μπορούμε μέχρι το τέλος του μήνα να ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση». Σε ερώτηση αν θα προλάβει η χώρα μας την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε: «Κι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να υπάρξει νέα συνεδρίαση 15-20 μέρες μετά». Ως προς το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup και αν θα επιστρέψουν πριν από το Πάσχα οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση, συνέστησε υπομονή λίγες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και υπογράμμισε την εκτίμηση, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε διάθεση από διάφορες πλευρές, οι οποίες έβαζαν ζητήματα, να βρεθεί κοινό έδαφος και να επανέλθουμε στο περίγραμμα της 20ης Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
     
  • Την Κυριακή 9 Απριλίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις εξελίξεις μετά το Eurogroup της Μάλτας. 
     
  • Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο με τον Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:45 να φθάνει στις 675,58 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,40%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ.
     
  • Η προτεινόμενη πρόταση – έως χθες τουλάχιστον – μιλούσε για προσαρμογή 0,7% – 0,8% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 0,2%-0,3% από περικοπή του αφορολόγητου για να συμπληρωθεί το 1% του ΑΕΠ για το 2019. Για το 2020 η συνολική προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από τη μείωση του αφορολόγητου (0,7-0,8% του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο (0,2-0,3% του ΑΕΠ) από τη μείωση των συντάξεων.
     
  • Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πότε ακριβώς επιστρέφουν οι θεσμοί. 
     
  • Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να καταλήξει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
     
  • Ένας εκ των τελευταίων υπουργών Οικονομικών που προσήλθαν στο Eurogroup ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, όπως σχολιάζει και ο ανταποκριτής του CNN Greece, δεν ήταν καθόλου ευδιάθετος. 

     
  • Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί πιθανώς θα επιστρέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα πριν από το Πάσχα.
     
  • Το συντομότερο δυνατό επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αποφασίστηκε στην προκαταρκτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. 
     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του Eurogroup προέκυψε πως η απόσταση μεταξύ Ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ μπορεί να καλυφθεί και πως τα κλιμάκια θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα (πιθανότατα μετά τις 23 Απριλίου) ώστε να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
     
  • Ξεκίνησε το Eurogroup. 

     
  • Η ελληνική πλευρά αναμένει τη στήριξη του SPD. Στις 17:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη Σταϊνμάγιερ
     
  • Προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
    «Έχουμε ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος, αλλά χρειαζόμαστε λίγες ακόμη ημέρες».
    Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν». Αναφερόμενος στην κριτική εις βάρος του Γερούν Ντέισελμπλουμ, με αφορμή τις δηλώσεις του για τις χώρες του Νότου, ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι ο Ολλανδός συνάδελφός του είναι «προφανώς το θύμα» ή «ο στόχος μίας αρνητικής εκστρατείας». 
     
  • Προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:
    «Έχουμε αποτελέσματα. Θα ενημερώσω το Eurogroup για το ποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί»
    «Έχουμε δουλέψει εντατικά με τις ελληνικές Αρχές. Υπάρχει μία θετική αύρα. Θα δώσω τα αποτελέσματα στους υπουργούς Οικονομικών. Δεν θα υπάρξει σήμερα μία μεγάλη πολιτική συμφωνία.»
    «Δεν μου έχουν ζητήσει να παραιτηθώ. Μου εστάλη μια επιστολή, θα παραστώ στο Ευρωκοινοβούλιο και προγενέστερα, θα βρεθώ πάλι εκεί, να μιλήσω για την Ελλάδα. Είναι στη διάθεση όλων και θέλω να τελειώσω τη θητεία μου, που τελειώνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.»
    Απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα και σημείωσε «Είμαι σε θετική διάθεση» δηλώνοντας αισιόδοξος. 

     
  • Προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί:
    «Έχει έρθει η στιγμή που ο καθένας πρέπει να δεσμευτεί να συμφωνήσει στις παραμέτρους μια καλής συμφωνίας»
     
  • Προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγ:
     «Έχουμε το θέμα της Ελλάδος και έχουμε μια καλή πρόοδο. Ελπίζω σε μια καλή συζήτηση»
     
  • Προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις:
    «Αναμένουμε σημαντική πρόοδο στο σημερινό Eurogroup, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα»
     
  • Ξεκίνησε η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
    Αποτέλεσμα εικόνας για παλάτι του μεγάλου μαγίστρου μαλτα
     
  • Σύμφωνα με αξιοματούχο της Ευρωζώνης, πραγματοποίθηκε αυτή την ώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, τους επικεφαλής των θεσμών και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας με στόχο να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας.
     
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποπειρώμενη να συγκλίνει και με το ΔΝΤ, μιλάει για μέτρα σε δύο δόσεις (περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020) και την ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων από το 2019 αν η Ελλάδα αποκλίνει από το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν έχουν επισήμως τέτοιου είδους πρόταση.
     
  • Κομβικός για ακόμη μία φορά είναι ο ρόλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε ο οποίος χθες δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος χωρίς βέβαια να πιστεύει πως η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επιτευχθεί σήμερα στη Μάλτα. Χθες μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση ενώ αποφεύχθηκε η συνάντησή τους με την ελληνική αποστολή. 
    Σήμερα  σε συνέντευξή του στην Rheinische Post της Παρασκευής δήλωσε ότι αναμένει από το ΔΝΤ ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, «δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε τέλος ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές.

     
  • Σήμερα περίπου στις 9:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας με ιδανικό σενάριο τη σύνταξη ενός σκελετού της συμφωνίας και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, ουδείς τολμά να κάνει κάποια πρόβλεβη. 
     
  • Tο MarketNews.gr μεταδίδει όλες τις εξελίξεις στο κρίσιμο άτυπο Eurogroup της Μάλτας για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η στάση που αναμένεται να κρατήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κρίνουν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα.

Facebook Comments