Η στερλίνα οδεύει προς την πρώτη εβδομάδα της πτώσης στις τελευταίες τέσσερις, καθώς αρχίζει η διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα κρίσιμα στοιχεία για τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας.

Στην πρώτη πλήρη εβδομάδα συναλλαγών από τότε που η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ξεκίνησε επίσημα το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ, η στερλίνα έχει υποχωρήσει 0,7% έναντι του δολαρίου.

Σήμερα υποχωρεί 0,1% στο $1,2455, ενώ στις τρεις προηγούμενες εβδομάδες είχε κερδίσει περίπου 3% κυρίως λόγω του αδύναμου δολαρίου, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις οποιεσδήποτε πιθανές ενδείξεις για το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να εξετάσει μια αύξηση των επιτοκίων, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η βρετανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο και οι μεταποιητικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν προβλήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, προσθέτοντας στα σημάδια ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί τώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,7% Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερα τις προβλέψεις, με τους οικονομολόγους να ανέμεναν μια αύξηση 0,2% μετά από 0,3% πτώση τον Ιανουάριο.

Η BofA Merrill Lynch συστήνει πώληση οποιουδήποτε ράλι στη στερλίνα. Αν και η BofA τηρούσε long θέσεις στο βρετανικό νόμισμα στα τέλη του περασμένου έτους και παραμένει αισιόδοξη για την τελική συμφωνία και τις πιθανότητες για ένα μεταβατικό στάδιο, αναμένει ότι η καθυστερημένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit να “χτυπήσει” τη στερλίνα, επηρεάζοντας επίσης τα δεδομένα και διατηρώντας την Τράπεζα της Αγγλίας σε αναμονή. 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments