Lloyd’s: Στήνει στις Βρυξέλλες την ευρωπαϊκή έδρα της
Ολοένα και πιο ηχηρά είναι τα ονόματα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου που δρομολογούν την αποχώρηση της ευρωπαϊκής έδρας τους από το Λονδίνο
Ολοένα και πιο ηχηρά είναι τα ονόματα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου που δρομολογούν την αποχώρηση της ευρωπαϊκής έδρας τους από το Λονδίνο
Ολοένα και πιο ηχηρά είναι τα ονόματα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου που δρομολογούν την αποχώρηση της ευρωπαϊκής έδρας τους από το Λονδίνο και τη μετεγκατάστασή τους αλλού. Η πλέον εμβληματική φίρμα για το City του Λονδίνου, η Lloyd’s, ιδρύει θυγατρική στις Βρυξέλλες, που ευελπιστεί πως θα λειτουργεί από τα μέσα του επόμενου έτους. Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει το δικαίωμα να δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μετά το Brexit, παρά τις επίμονες πιέσεις της στη βρετανική κυβέρνηση. Ακολουθεί, έτσι, τον δρόμο που ήδη παίρνουν μεγάλες τράπεζες, πολυεθνικές αλλά και, γενικότερα, μεγάλες επιχειρήσεις.
Την απόφασή της ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Lloyd’s, Ινγκα Μπιλ, και τόνισε πως επέλεξε τις Βρυξέλλες όχι μόνον λόγω της «καλής φήμης που έχει σε σχέση με τις ρυθμίσεις» στον κλάδο ή της πρόσβασης σε ταλαντούχους επαγγελματίες διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και επειδή το Βέλγιο αναμένεται να παραμείνει στην Ε.Ε. Οπως διευκρίνισε, αυτός ήταν ο λόγος που προτίμησε τις Βρυξέλλες και όχι το Παρίσι. Η εν λόγω θυγατρική θα έχει δικό της Δ.Σ. και θα απασχολεί αρχικά περίπου 60 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήδη εργάζονται στη Γερμανία και στην Ιταλία. Από το σύνολο των 1.000 υπαλλήλων της Lloyd’s, περίπου 700 άτομα απασχολούνται στο Λονδίνο.
Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 υπαλλήλους της σκοπεύει να εγκαταστησει στο Παρίσι η πολυεθνική βρετανική τράπεζα HSBC, ενώ η Barclays ετοιμάζεται να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο Δουβλίνο. Η ελβετική UBS έχει ιδρύσει υποκατάστημα στη Φρανκφούρτη, απ’ όπου σκοπεύει να διαχειρίζεται τις δραστηριότητές της για την Ε.Ε., όπως, άλλωστε, και η Goldman Sachs. Ανάλογα σχέδια εκπονούν όλοι οι τραπεζικοί κολοσσοί που είχαν ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο. Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan, Bank of America βρίσκονται όλες στη διαδικασία αναζήτησης κτιριακών εγκαταστάσεων άλλες στη Φρανκφούρτη, άλλες στο Δουβλίνο, άλλες ακόμη και στο Αμστερνταμ, με ζητούμενο πάντα να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται και η αμερικανική πολυεθνική διαχείρισης κεφαλαίων Blackstone, που ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Λουξεμβούργο.
Κι ενώ η μετακίνηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, είναι αυτονόητη, η κινητικότητα επεκτείνεται σε κλάδους που δεν θα περίμενε κανείς, καθώς σχετίζεται περισσότερο με τη μείωση της ζήτησης ενόψει του Brexit.
Και η Microsoft…
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει, για παράδειγμα, ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας Microsoft, που αποφάσισε να κλείσει την επιχείρηση της εφαρμογής της Skype στο Λονδίνο. Το παράδειγμά της ενδέχεται να ακολουθήσουν πολλές από τις εταιρείες του κλάδου fintech, που δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία, εξυπηρετώντας, όμως, τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, η αλυσίδα εστιατορίων του Τζέιμι Ολιβερ αποφάσισε να κλείσει έξι από τα 42 εστιατόρια που διατηρεί στη Βρετανία και σερβίρουν ιταλική κουζίνα.
Ο λόγος είναι ότι η υποτίμηση της στερλίνας που, παρά την πρόσφατη ανάκαμψή της, πρόλαβε να καταστήσει ασύμφορα ακριβές τις εισαγωγές μεσογειακών προϊόντων από την Ιταλία, όπως οι ελιές και τα ιταλικά τυριά. Ο ίδιος παράγοντας έχει, άλλωστε, πλήξει την αγοραστική δύναμη αρκετών Βρετανών, οδηγώντας μοιραία σε μείωση της ζήτησης.
Facebook Comments