Μοσκοβισί: Ο Τσίπρας έχει λάβει πάνω από 200 μνημονιακά μέτρα από το 2015
O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί περισσότερα από 200 μέτρα από την κυβέρνηση
O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί περισσότερα από 200 μέτρα από την κυβέρνηση
O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί περισσότερα από 200 μέτρα από την κυβέρνηση Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας. Παράλληλα, χαρακτήρισε την αβεβαιότητα εχθρό για την οικονομία και απειλή για την Ελλάδα.
Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας», που δημοσίευσε στο μπλογκ του, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να επαινεθεί και να ανταμειφθεί».
Σχετικά με τη συμφωνία της Μάλτας, τονίζει ότι είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Κάνει λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται για μια κατ αρχήν συμφωνία κι όχι τον τελικό στόχο.
Σημειώνει πως στο Eurogroup της Παρασκευής έγινε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
«Από το καλοκαίρι του 2015, 200 και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας- κάτι που δύσκολα μπορεί να δει κανείς σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας. Και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο! Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και του 3,5% το 2018.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή; Επομένως, ναι, αυτό το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να επαινεθεί και να ανταμειφθεί», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τέλος, παρατηρεί πως όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν, ενώ αντιθέτως, όταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν, η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις και δεν μειώνει την ανεργία.
Facebook Comments