Είναι γνωστό πως οι απανταχού διατροφικές «αποχές» ή απαγορεύσεις που μας δίνει η εκάστοτε θρησκεία εκτός από την σημειολογία σε σχέση με την πίστη, έχουν ρίζες και σε πρακτικές ανάγκες που προέκυψαν στους κοινωνίες.

Ο κάθε λαός έχει άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα τα οποία μπορεί να παράγει ανεξάρτητα από εισαγωγές, και επίσης οι συνθήκες συχνά επέβαλλαν τη νηστεία ως ένα τρόπο πέρα από την έκφραση πίστης και σεβασμό στα πάθη του Χριστού, να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες που δεν είχαν πρόσβαση π.χ. στο κρέας να μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με υποκατάστατα.

Θεωρείτε πως είναι τυχαίο γεγονός η ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση που δίνουν οι διατροφολόγοι σε δίαιτες που έχουν ελάχιστο κόκκινο κρέας, μειωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μεγάλες ποσότητες από όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μια μίνι αποτοξίνωση στο σώμα μας, με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα.

Πέρα από τις τοξίνες που λαμβάνουμε καθημερινά με τα κρέατα που είναι αναμφιβόλου προελεύσεως, τα χημικά πρόσθετα των έτοιμων φαγητών των ταχυφαγείων που αναγκαστικά λόγω περιορισμένου χρόνου παραγγέλνουμε στη δουλειά, ξεχνάμε να τρώμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί πως προσφέρει μακροζωία, υγεία και μαζί με μια ήπια μορφή άσκησης μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει το σώμα μας.

Προσοχή όμως στην θερμιδική αξία των τροφίμων που τρώμε στη διάρκεια της νηστείας:

Ψωμί: το άμυλο και εν γένει τα έτοιμα αρτοσκευάσματα έχουν πληθώρα συντηρητικών και βέβαια πολλές θερμίδες, άρα με μέτρο.

Ταχίνι: μια τροφή εξαιρετικά πλούσια σε διατροφικά στοιχεία και θερμίδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι υπέρ αρκετό.

Αμύγδαλα: Προτιμήστε τα ψημένα ανάλατα, και εν γένει επιλέξτε ωμούς ξηρούς καρπούς για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών

Μαύρη σοκολάτα: Εκτός από τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, σαφώς έχει και θερμίδες! Μην κάνετε υπερβολές επειδή θεωρείτε πως είναι πιο light από την γάλακτος.

Τηγανητά: Σίγουρα οι πατάτες είναι πιο νόστιμες τηγανητές, όμως καλύτερα βραστές με μαϊντανό, λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Θαλασσινά: Τι καλύτερο από καλαμάρι στη σχάρα με λαδολέμονο; Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές με σπανάκι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Φρούτα: Οι μπανάνες προσφέρουν ενέργεια αλλά και θερμίδες, και εν γένει τα φρούτα που ευτυχώς έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας περιέχουν αρκετή ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης, άρα με μέτρο. Προσοχή και στους χυμούς, ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι την ημέρα αρκεί.

Λαχανικά: Τα avocado είναι αρκετά χορταστικά και εξίσου παχυντικά, άρα και εδώ προσοχή στις ποσότητες. Συνδυάστε τα με μαρούλι, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι που έχουν λίγες θερμίδες και φυσικά πολλές βιταμίνες.

Όσπρια: Προκαλούν συχνά φούσκωμα και δυσκολία στην πέψη, για αυτό καλύτερα να τα τρώτε μεσημέρι. Συνδυάστε τις φακές με ρύζι, ένα πιάτο που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή αφομοίωση των συστατικών του. Φασόλια χάντρες, γίγαντες στο φούρνο, μαυρομάτικα, η γκάμα των οσπρίων είναι τεράστια.

Η Μεγάλη Παρασκευή για τους παραδοσιακούς υποδεικνύει αποχή και από το ελαιόλαδο.

Είναι ευκαιρία να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από όλα τα λιπαρά, και άλλωστε σκεφτείτε πώς είναι μόνο μια μέρα. Θα είναι μια δοκιμασία σύντομη και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει να κάνετε μονοφαγικές δίαιτες, δίαιτες που έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους μέρα με μόνο μπανάνες  και γιαούρτι λόγου χάρη;

Η νηστεία έχει το καλό πως προσφέρει όλες τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και εν γένει τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας με ποικιλία τροφών. Προσθέστε και ένα χλιαρό ποτήρι νερό με χυμό ενός λεμονιού το πρωί και θα δείτε εκτός από το σώμα σας και το δέρμα σας να αλλάζει.

Τα γαλακτοκομικά συχνά προκαλούν δυσανεξία χωρίς να αντιληφθείτε πως αυτά είναι η αιτία της δυσφορίας σας. Πίνοντας καφέ για μια εβδομάδα, ουσιαστικά 6 ημέρες, χωρίς γάλα και εξαιρώντας τα τυριά από τη διατροφή σας θα μπορέσετε να δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη νηστεία όλη την εβδομάδα, θα διαπιστώσετε πως την Κυριακή του Πάσχα θα σας είναι δύσκολο να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα κρέατος. Ακούστε το σώμα σας και μην πιεστείτε, δοκιμάστε από όλα και προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές. Αν ξεφύγετε, είναι πιθανό να αποσυντονίσετε τον οργανισμό σας και να νιώσετε δυσφορία.

Ο μεταβολισμός μας υπακούει στις τροφές που δέχεται το σώμα μας, και χρειάζεται χρόνο για να συντονιστεί στις σωστές καύσεις. Προσπαθήστε να βάλετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης καθημερινά, ακόμα και 10-15 λεπτά γρήγορο βάδην βοηθά.

Αν λοιπόν τα καταφέρατε και είδατε διαφορά στο σώμα σας, μπορείτε να συνεχίσετε με το εξής πρόγραμμα:

  • 3 μέρες την εβδομάδα φρούτα/λαχανικά/λίγη πρωτείνη (λευκό κρέας κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή ψάρι)
  • 2 ημέρες την εβδομάδα υδατάνθρακες, φρούτα & λαχανικά
  • 1 ημέρα μόνο φρούτα και λαχανικά
  • 1 ημέρα ελεύθερη

Στόχος είναι να μην νιώθετε πείνα, και να έχετε ενέργεια. Το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο για να ορίσετε μια εξατομικευμένη δίαιτα. Επίσης, υπάρχουν και πολλές μη επεμβατικές μέθοδοι που συνδυαστικά με τη δίαιτα, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το περιττό λίπος άμεσα. Μην ξεχνάτε πως το τοπικό πάχος εκτός του ότι είναι λογικό να σας δυσαρεστεί εμφανισιακά, κάνει κακό στην υγεία σας.

Το Coolsculpting είναι μια αμερικανική μέθοδος κρυολιπόλυσης εξαιρετικά δημοφιλής για τους εξής απλούστατους λόγους: Απαιτεί μόνο μια επίσκεψη, δεν έχει παρενέργειες, δεν είναι επεμβατική και δεν έχει χρόνο αποθεραπείας. Λειτουργεί πυροδοτώντας τον ίδιο μας τον οργανισμό να αποβάλλει τα περιττά λιποκύτταρα και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, εφόσον προσέχουμε τη διατροφή μας και κάνουμε κάποια μορφή άσκησης.

 

Στεφανούρη Ελένη

Aesthetic Medicine Supervisor

MC MEDICAL CENTER

Facebook Comments