Οι λόγοι που οι Αμερικανοί διατηρούν επαρκή ρευστότητα
Η διατήρηση ρευστότητας είναι μια στρατηγική η οποία προσφέρει φτωχές αποδόσεις και την “ψευδαίσθηση” της μεγαλύτερης ασφάλειας των κεφαλαίων
Η διατήρηση ρευστότητας είναι μια στρατηγική η οποία προσφέρει φτωχές αποδόσεις και την “ψευδαίσθηση” της μεγαλύτερης ασφάλειας των κεφαλαίων
Η διατήρηση ρευστότητας είναι μια στρατηγική η οποία προσφέρει φτωχές αποδόσεις και την “ψευδαίσθηση” της μεγαλύτερης ασφάλειας των κεφαλαίων. Ωστόσο και από επενδυτικής σκοπιάς, η ύπαρξη ρευστότητας σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι απαραίτητη αρκεί το ποσοστό αυτης να είναι το κατάλληλο, ανάλογα και με τη συγκυρία.
Στην Αμερική, μια χώρα στην οποία το 70% του ΑΕΠ στηρίζεται από την κατανάλωση, είναι ιδιαίτερης σημασίας όταν το ποσοστό αποταμίευσης κινείται σε επίπεδα ασφαλείας και πάνω από τα επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα.
Παρακάτω υπάρχουν μερικοί λόγοι που κάνουν την ανάγκη για ρευστό, μεγαλύτερη από ποτέ.
1. Οι ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών. Το ράλι του 2009 είναι ένα από τα πλέον μισητά της ιστορίας με την έννοια ότι κανένας δεν το πίστεψε κι όμως οι μετοχές συνεχίζουν να καλπάζουν σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα. Αυτό απομακρύνει τους Αμερικανούς από τις αγορές μετοχών.
2. Η έντονη πίστη ότι “τίποτα κακό δε μπορεί να συμβεί”. Αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις που αναφέρονται στην επενδυτική συμπεριφορά των επενδυτών. Αυτό τους κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς καθώς θεωρούν ότι μια πιθανή κίνησή τους, είναι αρκετά πιθανό να αποδειχθεί λάθος.
3. Η προσφορά χρήματος έχει σημειώσει σημαντική πτώση. Παραδοσιακά, όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά χρήματος οι καταναλωτές είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση. Όταν όμως η προσφορά χρήματος μειώνεται, αποκτούν αμυντική στάση.
4. Τα επιτόκια σημειώνουν άνοδο. Η διατήρηση χρημάτων στην τράπεζα, αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς τα επιτόκια αυξάνονται όλο και περισσότερο, περιορίζοντας την όρεξη για άλλες τοποθετήσεις.
Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται ότι ο ρυθμός αποταμίευσης για τους Αμερικανούς, είναι ικανοποιητικός.
Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω για τις αγορές μετοχών;
Παραδοσιακά, δε μπορεί να υπάρξει σημαντική πτώση στις αγορές όταν τα νοικοκυριά δεν έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο τμήμα της ρευστότητάς τους στις αγορές. Αν η παράδοση διατηρηθεί, ένα κραχ θα έρθει όταν ο μέσος ρυθμός αποταμίευσης πέσει κάτω από το 3,0%.
Facebook Comments