Το success story της Μάλτας
Το μικρό κράτος της Μάλτας έχει να παρουσιάσει ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νότιας Ευρώπης success story
Το μικρό κράτος της Μάλτας έχει να παρουσιάσει ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νότιας Ευρώπης success story
Το μικρό κράτος της Μάλτας έχει να παρουσιάσει ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νότιας Ευρώπης success story. Η οικονομία ανθίζει, απ όλη την Ευρώπη έρχονται άνθρωποι για να εργαστούν, ο τουρισμός ακμάζει και σε όλο το νησί χτίζονται καινούργια κτίρια. «Η Μάλτα έχει μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης» γράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια σχετική έκθεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ φέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 3,7%. Η Μάλτα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα της Μεσογείου που βγήκε αλώβητη από την οικονομική κρίση. Το νησί έχει καταξιωθεί ως κέντρο του Online-Gaming και εισπράττει πολύ μεγάλα έσοδα από αθλητικά στοιχήματα.
Μαζικό τουριστικό κύμα
Ιδιαίτερα ο τουρισμός όμως είναι αυτός που συμβάλλει στην ασύγκριτη ανάπτυξη της χώρας. Την περασμένη χρονιά σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα που έχει μόλις 450.000 κατοίκους. Πρώτοι στη λίστα των επισκεπτών είναι οι Βρετανοί, τους οποίους ακολουθούν οι Ιταλοί και στην τρίτη θέση έρχονται οι Γερμανοί.
Ωστόσο κάποιοι δυσανασχετούν με το μεγάλο τουριστικό κύμα. «Ερχόμασταν τακτικά στη Μάλτα, αλλά πλέον δεν έχουμε όρεξη γιατί ο τουρισμός από τα κρουαζιερόπλοια καταστρέφει το νησί. Ο κόσμος πλημμυρίζει την πόλη» λέει ένας γερμανός τουρίστας.
Ένας από τους λόγους της τουριστικής ανάπτυξης της Μάλτας είναι και οι πολιτικές αναταραχές σε παραδοσιακά τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Αντίθετα η Μάλτα εκτός από τον ήλιο, έχει να προσφέρει και έναν πλούσιο πολιτισμό. Του χρόνου η πρωτεύουσα Βαλέτα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μποτιλιάρισμα και τσιμέντο παντού
Το τίμημα όμως για όλα αυτά είναι υψηλό. Πολλοί ανησυχούν για την ασύστολη κατασκευή κτιρίων. «Η Μάλτα δε χρειάζεται συνέχεια καινούργια κτίρια αλλά περισσότερο πράσινο» λέει η Άστριντ Βέλα από την περιβαλλοντική και πολιτιστική οργάνωση FAA.
Οι κάτοικοι από την άλλη πλευρά είναι εκνευρισμένοι με την κίνηση στους δρόμους και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν υποδομές, που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την ανάπτυξη. Μένει να φανεί εάν το μαλτέζικο success story θα έχει και διάρκεια.
Facebook Comments