Στο 4% το πλεόνασμα του 2016 – οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν «πείθουν» το ΔΝΤ
Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών
Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών
Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους και εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για πλεόνασμα 4%, τότε ο μνημονιακός στόχος θα έχει υπερκαλυφθεί κατά επτά φορές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας φαίνεται πως δεν «πείθουν» το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.
Οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο για μετά το 2018, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, άλλωστε, το ύψος του ελληνικού πλεονάσματος διαδραματίζει καίριο ρόλο στο είδος και την έκταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όσο υψηλότερο το πλεόνασμα, τόση μικρότερη η αναγκαία παρέμβαση.
Ως εκ τούτου, καταλήγει το δημοσίευμα, η επίτευξη συμφωνίας θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω ενός συμβιβασμού για το ύψος των πλεονασμάτων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Facebook Comments