Ο Νικολά Σαρκοζί συνήθιζε να εξυμνεί «τη Γαλλία που ξυπνάει νωρίς», στην προσπάθειά του να κερδίσει συμπάθειες μεταξύ των εργατών και των επαγγελματιών, αλλά και να στιγματίσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως εκπροσώπους των «ελίτ». Στα χνάρια του κεντροδεξιού πρώην προέδρου βάδισε χθες η Μαρίν Λεπέν, που βρέθηκε στη διεθνή αγορά του Ρανζί, στα νότια περίχωρα του Παρισιού, από τις 5.30 τα χαράματα, για να απαθανατιστεί από τις τηλεοπτικές κάμερες δίπλα στη «Γαλλία που ξυπνάει νωρίς». Αλλωστε, κάτι ανάλογο είχε κάνει προ ημερών και ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, Εμανουέλ Μακρόν.

Στις δύο ώρες της περιήγησής της, ανάμεσα σε κρέατα, γαλακτοκομικά και οπωρολαχανικά, η Μαρίν Λεπέν μοίρασε υποσχέσεις για μέτρα προστατευτισμού υπέρ της γαλλικής παραγωγής τροφίμων, ιδιαίτερα απέναντι στην Ε.Ε. Υποστήριξε ότι οι Γάλλοι επιθυμούν «περισσότερη Γαλλία, περισσότερο προστατευτισμό και λιγότερη μετανάστευση», ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν για «προδοσία» της συντηρητικής παράταξης. Ο Φιγιόν έμεινε εκτός δεύτερου γύρου και λίγα λεπτά μετά το exit poll της Κυριακής κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να φράξουν τον δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο.

Η Μαρίν Λεπέν έφυγε με ανάμεικτες εντυπώσεις από τη συνάντησή της με τη «Γαλλία που ξυπνάει νωρίς». Οι θέσεις της για ισχυρότερο προστατευτισμό υπέρ των γαλλικών προϊόντων και για προστασία των παραγωγών απέναντι στους μεγαλεμπόρους βρήκαν υποστηρικτές. Ωστόσο, η κ. Λεπέν εισέπραξε πολλά σφυρίγματα και αποδοκιμασίες από εργάτες της αγοράς που έχουν μεταναστεύσει από άλλες χώρες, ενώ οπαδοί του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν της φώναζαν «ρατσίστρια» και «μάζεψέ τα και φύγε». Κάποιες τομάτες που εκτοξεύθηκαν προς το μέρος της προσγειώθηκαν σε δημοσιογράφους που τη συνόδευαν.

«Πατρική» κριτική

Στα προβλήματα της Μαρίν Λεπέν ήρθε να προστεθεί η κριτική που της άσκησε ο πατέρας της. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε υπερβολικά «μαλακή» την προεκλογική καμπάνια της κόρης του, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε μια πιο επιθετική εκστρατεία, «σε στυλ Τραμπ». Η Μαρίν Λεπέν απέπεμψε τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου το 2015, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κάνει περισσότερο αποδεκτό το κόμμα της, παίρνοντας αποστάσεις από τον αντισημιτισμό και άλλες ακραίες τοποθετήσεις του πατέρα της. Την προσπάθειά της να διεμβολίσει ευρύτερο κοινό και να εμφανιστεί ως υποψήφια πρόεδρος «όλων των Γάλλων» εξυπηρετεί και η προχθεσινή επιλογή της να αποχωρήσει από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου ενόψει του δεύτερου γύρου.

Βέλη εκ των ένδον δέχεται, ωστόσο, και ο Εμανουέλ Μακρόν. Αν και το σύνολο, σχεδόν, των γαλλικών μίντια, όπως και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς τον υποστηρίζουν ως ανάχωμα στη Λεπέν, αρκετοί του καταλογίζουν ότι έκανε άσχημο ξεκίνημα για τον δεύτερο γύρο, με φαινόμενα αλαζονείας και επίδειξης το πρώτο σαρανταοκτάωρο.

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στην επιλογή του να γιορτάσει τη νίκη του στον πρώτο γύρο, με πολλούς συνεργάτες του, στην πολύ γνωστή μπιραρία La Rotonde, στο Μονπαρνάς, θυμίζοντας τον Σαρκοζί, που είχε ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων για το επινίκιο πάρτι του σε ένα άλλο διάσημο στέκι του Παρισιού, το Fouquet’s, το 2007.

Χθες το απόγευμα, Μακρόν και Λεπέν βρέθηκαν στο προαύλιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Παρισιού, όπου έλαβε χώρα τελετή προς τιμήν του αστυνόμου Ξαβιέ Ζιζελά, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τζιχαντιστή, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay έδινε τη νίκη στον Μακρόν με 61%, έναντι 39% της Λεπέν.
 

Facebook Comments