Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστροφικής για τη δημόσια διοίκηση, σε επίπεδο δομών και ανθρώπινου δυναμικού, πολιτικής της κυβέρνησης, προωθείται η απόλυση μόνιμου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού προς τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΕΘΑ, ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο υπουργείο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Έτσι, υπό τις πιέσεις της τρόικας καθώς και τις πρωθυπουργικές «παροτρύνσεις» να κλείνουν όλα τα «μέτωπα» ως τα τέλη του μήνα Αυγούστου, προωθείται η απόλυση, υπό τον μανδύα της «κινητικότητας» ή «διαθεσιμότητας», 500 πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου.

Μεταξύ τους, οι πρώτες απολύσεις αφορούν σε 13 εργαζόμενους στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Οι απολύσεις αυτές διαψεύδουν με δύο τρόπους την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Πρώτον, δεν πρόκειται για προσωπικό «χαμηλών προσόντων» καθώς τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ, με υψηλά προσόντα (πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους), ειδίκευση και εμπειρία, συμβασιούχοι αορίστου χρόνου. Και δεύτερον, δεν πρόκειται για «πλεονάζον» προσωπικό, καθώς η ΕΜΥ είναι εδώ και χρόνια υποστελεχωμένη κατά 55.96%. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: με τις απολύσεις αυτές αποδυναμώνεται μια άκρως στρατηγικής σημασίας υπηρεσία, με ανεκτίμητη προσφορά σε πολλά επίπεδα : στον πολίτη, στην εθνική οικονομία, στις ένοπλες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα: η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα. Προσφέρει στη Ναυτιλία με την έκδοση δελτίων ναυτιλίας για το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου. Στη βάση των δελτίων της αποπλέουν τα επιβατηγά πλοία. Προσφέρει στην αεροναυτιλία καθώς συνιστά τον θεσμοθετημένο πάροχο Αεροναυτιλίας για τον εθνικό εναέριο χώρο και όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Χωρίς τα Δελτία της δεν μπορούν να γίνουν πτήσεις πάνω από το ελληνικό FIR. Προσφέρει στη Γενική Γραμματεία Προστασίας σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιών. Προσφέρει στην

Έρευνα και διάσωση.
Το ίδιο αναιτιολόγητη και με ανυπολόγιστες συνέπειες είναι και προωθούμενη απόλυση προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαξίωσή του και να παραδοθεί σε υπεργολάβους, όπως εγκαίρως έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύει να εγκρίνει αυτές τις απολύσεις που πλήττουν καίρια τη λειτουργία υπηρεσιών που λόγω του αντικειμένου αλλά και της υψηλής εξειδίκευσης του προσωπικού τους, διασφαλίζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και υπηρετούν την οικονομία, την αγροτική παραγωγή, τη ναυσιπλοΐα και την αεροπλοΐα της Ελλάδας;

Facebook Comments