Ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Τι του καταλογίζει το κατηγορητήριο;

Ότι η FBB τράπεζα στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος χορήγησε δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά τις ανακριτικές αρχές ήταν επισφαλές. Κατά την άποψή τους το δάνειο που εκταμιεύτηκε από την τράπεζα FBB κατέληξε σε εταιρείες συμφερόντων του ιδίου και μελών της οικογένειάς του.

Όσοι άκουσαν την είδηση και γνωρίζουν την οικονομική επιφάνεια του Β. Ρέστη, έβαλαν τα γέλια. Τα 5,8 εκατ. ευρώ είναι για τον Ρέστη λιγότερο απ’ ό,τι είναι για μένα και για σένα τα 5 ευρώ. Θα έμπαινε ποτέ στον κόπο να κάνει παρανομία σε βαθμό κακουργήματος για ένα χαρτζιλίκι; Το πιθανότερο είναι να μην ήξερε καν την υπόθεση!

Ο Ρέστης έδωσε αμέσως στον εκκαθαριστή της τράπεζας FBB τα 5,8 εκατ. ευρώ συν 400.000 ευρώ για τόκους, χωρίς να παραδεχθεί το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι δεν έχει σχέση με την δοσοληψία. Στις 13 Αυγούστου, το Μονομελές Πρωτοδικείο τον δικαιώνει καθώς αποδεικνύεται εγγράφως ότι τόσο η εταιρεία που έλαβε το δάνειο όσο και η εταιρεία που εγγυήθηκε το δάνειο δεν είναι είναι συμφερόντων ούτε του Ρέστη ούτε μελών της οικογενείας του.

Βέβαια, η υπόθεση θα έχει συνέχεια που θα είναι ενδιαφέρουσα καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος πήρε το δάνειο, με τι εγγυήσεις, και τι το έκανε.

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν: γιατί η Δικαιοσύνη έδειξε τόση σπουδή και αυστηρότητα στην “θυσία” του Ρέστη για “πενταροδεκάρες” (τηρουμένων των αναλογιών, πάντα) με ένα κατηγορητήριο που έμπαζε από παντού;

Φήμες υπάρχουν πολλές. Αυτή που ακούγεται περισσότερο είναι ότι έπρεπε να φυσήξει ούριος δυτικός άνεμος, πολύ δυτικός, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να φτάσει ανατολικά, μέχρι το Ιράν. Άλλες λένε ότι ο εφοπλιστής είναι σε έντονη διαμάχη με τα συγκροτήματα Τύπου, στα οποία κάποτε αγόρασε “πακέτο”, με την μεγαλύτερη κόντρα να “παίζει” με το πάλαι ποτέ παντοδύναμο, αλλά σήμερα παραπαίον οικονομικά, άτυπο διοικητήριο της Ελλάδας. Άλλες, ότι αυτό το δάνειο είναι η κορυφή του παγόβουνου κι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα θέματα στην FBB, που θα βγουν αργότερα.

Πού να ξέρεις; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Όμως σ’ αυτό που συμφωνούν και οι φήμες και η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για προειδοποιητική βολή. Κι αυτό είναι μείζον πρόβλημα, όπως και να λέγεται ο κατηγορούμενος, διότι αποδεικνύει μεθόδευση που εξυπηρετεί άλλους στόχους πέρα από την καθαρή απόδοση της δικαιοσύνης. Είναι κανονικό μαγείρεμα με τη Δικαιοσύνη στον ρόλο ενός εκ των σεφ. Το κύρος της, ήδη βαριά τραυματισμένο, αυτό που χρειάζεται είναι αποκατάσταση.

Έτσι όμως καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να δώσει μήνυμα ότι άρχισε να βάζει το μαχαίρι βαθειά στη διαπλοκή κρατικών λαμόγιων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, αποδεικνύει ότι είναι μέρος της! “Βουτάει” έναν, που μπήκε στο μάτι κάποιων άλλων (εντός ή εκτός επικρατείας) και είναι γνωστό ότι έχει κληρονομήσει μια αυτοκρατορία που έγινε όλη στη θάλασσα, δηλαδή εκτός Ελλάδας, και τον “στραπατσάρει” προς παραδειγματισμόν, με αστείες κατηγορίες. Λάθος λοιπόν σε ουσιαστικό, λάθος σε επικοινωνιακό, αλλά λάθος και σε οικονομικό επίπεδο.

Γιατί οι Ιφιγένειες που έχουν τη βάση τους εδώ κι όσες δεν έχουν αλλά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, μπορεί να βρεθούν ξαφνικά στην Ταυρική, παντρεμένες με τον Θόα, την οικονομία του και το νηολόγιό του. Από κει ποιος Ορέστης θα τις φέρει;

Facebook Comments