Στα σεντούκια περί τα €20-22 δισ. κεφάλαια
Μίλησε ο υπουργός ΥπΟικ, περί 20-22 δις κεφάλαια, τα οποία παραμένουν στα σεντούκια
Μίλησε ο υπουργός ΥπΟικ, περί 20-22 δις κεφάλαια, τα οποία παραμένουν στα σεντούκια
Όπως είναι πανεύκολο να δεις εάν έχουν μεταφερθεί κεφάλαια στο εξωτερικό.
Όπως είναι εύκολο να δεις εάν ένα ΑΦΜ είχε χρήματα σε λογαριασμούς ή επενδύσεις πχ το 2008, τα οποία είτε «εξαφανίστηκαν», είτε διέφυγαν στο εξωτερικό το 2009.
Κι αν η εξαφάνιση δεν παραπέμπει σε αγορά ακινήτου δηλ ανάλογη αύξηση του Ε9 ή μεταφορά στο εξωτερικό, κι αν αυτή δεν συνδυάζεται με μειωση εσόδων, τότε σε μεγάλο βαθμό παραπέμπει σε φύλαξη στα σεντούκια.
Κι όλα αυτά μπορείς να τα γνωρίζεις σε επίπεδο λογαριασμού, ΑΦΜ κλπ. Δηλαδή με λίγα λόγια, υπάρχουν γύρω στα 70 δις τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα και δεν έχουν επιστρέψει.
Το θέμα αποκτά σημασία αυτές τις ημέρες που συζητείται η άρση των πλειστηριασμών. Δηλ. τη στιγμή που υπάρχουν συμπολίτες που έχουν χάσει το σύνολο ή σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, και στους οποίους ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας σημαίνει έξοδο σε ότι χειρότερο, υπάρχουν άλλοι συμπολίτες οι οποίοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν δόσεις δανείων ή εφορεία ή εισφορές, ενώ έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό ή τα φυλάνε στα σεντούκια.
Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο των διαφόρων κινημάτων «Δεν Πληρώνω» γιατί κατατρέφει το τραπεζικό σύστημα και καταργεί στην πράξη τη στεγαστική, καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη. Να υπενθυμίσω ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι ζημιογόνες (ίσως να βγάλουν κέρδη το 2014). Κι ότι χωρίς έναρξη του τραπεζικού δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα.
Εάν επέστρεφαν 30 δις από αυτά τα κεφάλαια, δεν θα χρειαζόταν πρόσβαση των Ελληνικών τραπεζών για δανεισμό από τα ευρωπαϊκά συστήματα.
Εάν επέστρεφαν 11 δις και αποπληρώνονταν οι αντίστοιχοι φόροι, δεν θα είχαμε χρηματοδοτικό έλλειμμα μέχρι το 2020.
Να μην τα βάζουμε όλα πράγματα σε ένα κουβά, υπάρχει ειδικό πρόβλημα και αυτό δεν πρέπει να το πληρώσει το σύνολο των φορολογουμένων ή δανειοληπτών.
Facebook Comments