Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «κύμα αγανάκτησης» στην απόφαση του Γιούρογκρουπ για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

«Προπατορικό αμάρτημα» αποκαλεί η εφημερίδα την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπονοώντας ότι συμβαίνει αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ανοσιούργημα μέχρι σήμερα: να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι καταθέτες, ακόμα και οι μικροκαταθέτες, στη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Hypo-Vereinbank Τέοντορ Βέιμερ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει γενικότερος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, όταν οι άνθρωποι της εργασίας που αποταμιεύουν χρήματα καλούνται να πληρώσουν για τις δυσλειτουργίες του συστήματος».

Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ αφήνουν περιθώριο για μερική αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας με ελάφρυνση ή και απαλλαγή από το «κούρεμα» καταθέσεων όσων διαθέτουν ποσά έως 100.000 ευρώ. Πάντως η εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι για την περίπτωση που το Κοινοβούλιο της Κύπρου απορρίψει το πακέτο διάσωσης, η «τρόικα» έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε άσκησε έντονη πίεση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να αποδεχθεί το κούρεμα καταθέσεων, συνεπικουρούμενος από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Αναστασιάδης αρχικά αντέδρασε και απείλησε με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, αλλά- σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Handelsblatt- αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι η Φραγκφούρτη θα σταματούσε τη δανειοδότηση της «Λαϊκής Τράπεζας».

Για τη συμφωνία φέρονται να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις η Κομισιόν και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχολίασε τις εξελίξεις λέγοντας ότι «θα ήταν προτιμότερο να είχαν απαλλαγεί από οποιαδήποτε επιβάρυνση και στην περίπτωση της Κύπρου οι καταθέτες με λιγότερα από 100.000 ευρώ».

Facebook Comments