Τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον Ιούνιο 2013, μας φέρνουν πιο κοντά σε πλεόνασμα του ισοζυγίου για το σύνολο του έτους. Για να βοηθήσω, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφεται η εισροή και εκροή κεφαλαίων στη χώρα, κι έχει ιδιαίτερη σημασία για το τραπεζικό σύστημα και τη διεθνή οικονομική εικόνα της χώρας. Δείχνει το κατά πόσο, η χώρα είναι οικονομικά αυθύπαρκτη.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 1ο εξάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου βαίνει μειούμενο και περιορίστηκε κατά 4 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ ή -58,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισ. ευρώ, και δευτερευόντως η βελτίωση στο έλλειμμα εισοδημάτων, και στα πλεονάσματα τρεχουσών μεταβιβάσεων, υπηρεσιών.

Στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλε το πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ που έκλεισε ο Ιούνιος του 2013, έναντι πλεονάσματος 73 εκατ. του Ιουνίου του 2012. Έχοντας ήδη κλείσει με μικρό πλεόνασμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο του 2013 (ενώ ήταν έλλειμμα τον Μάιο του 2012), έχουμε το 2ο μήνα στη σειρά με πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Θα επισημάνω δύο ποιοτικά στοιχεία:
• το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 651 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης, κυρίως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 397 εκατ. ευρώ και
• υπήρξε αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους, κατά 272 εκατ. ευρώ ή 20,6% (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 16,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος). Είναι σημαντικό ότι η αύξηση εισροής του τουριστικού συναλλάγματος είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του αριθμού αφίξεων, κι αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό εισοδηματικό προφίλ των τουριστών.

Βήμα, βήμα προσεγγίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Facebook Comments