Νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή, τη δεύτερη σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, υπό τη σκιά των διεθνών προσπαθειών για επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ένοπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας, το βλήμα εξερράγη λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από το απομονωμένο κράτος από τον Μάρτιο.

Ο τύπος του βλήματος που εκτοξεύτηκε δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν πως πρόκειται για πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς γνωστό ως KN-17.

Από τις αρχές του έτους, η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να φοβερίσει τη διεθνή κοινότητα ισχυριζόμενη ότι αναπτύσσει διηπειρωτικούς πυραύλους που εν τέλει θα μπορούν να πλήξουν ακόμα και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αποτυχημένη δοκιμή ήλθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει τεράστια οικονομική πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς μέσω σκληρών εμπορικών κυρώσεων, ώστε η Πιονγκγιάνγκ να υποχρεωθεί να αποκλιμακώσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

«Το να μην δράσουμε τώρα, πάνω στο πιο επείγον ζήτημα ασφαλείας στον κόσμο, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες», είπε ο κ. Τίλερσον ενώπιον του Συμβουλίου. Κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού ο Βορράς προβεί σε σοβαρά βήματα ελάττωσης των εξοπλιστικών του δραστηριοτήτων.

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε στο Reuters πως η νέα πυραυλική δοκιμή, έστω αποτυχημένη, μπορεί να επιταχύνουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγάλης σύρραξης στην Κορεατική Χερσόνησο, γραμμή που επαναβεβαίωσε ο κ. Τίλερσον, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.

Ο κ. Τραμπ έχει ενημερωθεί για τη νέα δοκιμή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 

Facebook Comments