Πάντα στην Ελλάδα με προβλημάτιζε η επίπεδη αποτύπωση των πραγμάτων και των εννοιών. 

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εορτάζουμε την “Εργατική Πρωτομαγιά” που αντιπροσωπεύει τους αγώνες για “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.
 
Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος πρέπει να αμείβεται καλά για την εργασία που προσφέρει, να έχει προσωπική ζωή και να αναπαύεται καλά για να είναι ευτυχισμένος. 
 
Άλλωστε, η προσωπική ευημερία είναι ο λόγος για τον εργαζόμαστε. 
 
Ομολογώ, ότι αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί πρέπει να είναι κάποιος φτωχός υποχρεωτικά Εργάτης και όχι Επαγγελματίας, “Συνεργάτης”, “Αυτοαπασχολούμενος”, “Μικροεπιχειρηματίας”, “Εταίρος”, “Μέτοχος” ή και “Επιχειρηματίας”.

Είναι προφανές ότι κάθε διεκδίκηση είναι στον καιρό της. 

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αφού εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί η 8ώρη εργασία και οι αντίστοιχες υπερωρίες, γιατί στην Ελλάδα, δεν εστιάσαμε ποτέ στο να προχωρήσουμε και στο επόμενο λογικό βήμα, αυτό του “και γιατί Εργάτης;” 

Μάλιστα, αρκετές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις μου θίγω ότι η πληθώρα των επιχειρήσεων, δεν δίνουν κίνητρα παραγωγικότητας στους εργαζομένους τους, τα οποία μπορεί να είναι και μετοχές της επιχείρησης, αντί μόνο για αμοιβή για την εργασία τους, αλλά κι ότι τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις δεν δημιουργούν ταλέντα, ούτε επενδύουν σε αυτά. 

Αν μη τι άλλο, η κληρονομική, οικογενειακή διαδοχή δεν είναι η ασφαλέστερη εξασφάλιση ότι η επιχείρηση θα είναι το ίδιο πετυχημένη από γενιά σε γενιά. 

 
Έτσι, αποφάσισα σήμερα να παραθέσω το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου εδώ και 54 χρόνια, κατά την εβδομάδα, 30 Απριλίου με 6 Μαΐου εορτάζουν την “Εθνική Εβδομάδα Μικρών Επιχειρήσεων”.

Στόχος τους να τιμήσουν τις 28 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και που δημιουργούν θέσεις εργασίας κι εισόδημα για τους 56,8 εκατομμύρια εργαζομένους αυτών. Ακολουθώντας, παραθέτω μερικά στοιχεία γιαυτές:

  • Μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή με λιγότερους από 500 εργαζόμενους,Οι μικρές επιχειρήσεις είναι το 99,7% της αμερικανικής οικονομίας,
  • Δίνουν εργασία στο 48% των εργαζομένων αυτής, 
  • Ο συνολικός τους τζίρος ήταν $989,6 δισεκατομμύρια το 2011 (αύξηση 4,1% από το 2010),
  • Υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και πάνω από 22 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι χωρίς επιπλέον μισθοδοσίες ή υπαλλήλους (αυτοί ονομάζονται nonemployers).
  • Οι μικρές επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει πάνω από 65% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας από το 1995.
  • Περίπου 543.000 νέες επιχειρήσεις ξεκινούν κάθε μήνα (αλλά άλλες τόσες περίπου κλείνουν κατά το ίδιο διάστημα).
  • 7 στις 10 νέες επιχειρήσεις επιβιώνουν τουλάχιστον 2 χρόνια, οι μισές τουλάχιστον 5 χρόνια , το ένα τρίτο και ένα τέταρτο τουλάχιστον 10 έτη και 15 έτη αντίστοιχα.
  • 52% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει ως έδρα το σπίτι του ιδιοκτήτη.
  • Για να χαρακτηρίσει κάποιος ως αυτοαπασχολούμενος θα πρέπει να έχει ετήσιο τζίρο άνω $1.000 ή περισσότερο και να υπόκεινται σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος
  • Περίπου το 75% του συνόλου των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι αυτοαπασχολούμενοι
  • Από τις 22 εκατομμύρια επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, οι 19,4 εκατομμύρια έχουν ένα ιδιοκτήτη, οι 1,6 εκατομμύρια περισσότερες του ενός εταίρων και οι 1,4 εκατομμύρια είναι εταιρείες με περισσότερους του ενός εταίρων, οι οποίες διαθέτουν μέρος των μετοχών τους στο χρηματιστήριο ή την παράλληλη αγορά,
  • Ο μέσος αυτοαπασχολούμενος στις ΗΠΑ έχει έσοδα $44.000
Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η δική μου πρόταση να θεσμοθετήσουμε κι εμείς ως χώρα αυτή την εβδομάδα μικρών επιχειρήσεων, τιμώντας έτσι τους ανθρώπους που δίνουν εισόδημα σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας, αλλά και δείχνοντας, ότι καταλάβαμε πια ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις επίπεδες προσεγγίσεις στα θέματα. 

 
Πρακτικά μιλώντας, κανείς δεν σου απαγορεύει να προσπαθήσεις να κάνεις τη δική σου μικρή επιχείρηση.

Κανείς, δεν σου υπαγορεύει ότι πρέπει να είσαι Εργάτης. 

Και τέλος, πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης, εξαρτάται από τους εργαζομένους της.

Επομένως, αυτοί πρέπει να συνδεθούν με το αποτέλεσμα της επιχείρησης, είτε είναι επιτυχές ή αποτυχημένο. 

 

Facebook Comments