Το ευρώ παρουσιάζει ανοδική τάση σήμερα, μετά την ανακούφιση από τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης ύψους 2% του ΑΕΠ, η οποία είναι ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης και να πάρουμε την επόμενη δόση, πριν τις αποπληρωμές του Ιουλίου.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται 0,1468% έναντι του δολαρίου και στο 1,096 δολάρια, από το 1,0900 που διαπραγματεύονταν χθες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Το ευρώ έχει κινηθεί σημαντικά υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και της αισιοδοξίας που προκάλεσε στην αγορά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, το οποίο είδε τον κεντρώο και φίλο-ευρωπαϊστή Μακρόν να επικρατεί της Λε Πεν, οδηγώντας τους δύο τους στην τελική αναμέτρηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, την προσεχή Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Μακρόν ένα άνετο προβάδισμα, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις ανησυχίες της αγοράς για ένα Frexit και για διάλυση της ευρωζωνης.

Σήμερα, οι επενδυτές καλωσορίζουν επίσης και τα νέα από την Ελλάδα, η οποία έφτασε σε προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για κλείσιμο της β αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για ένα γύρο μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία θα αποδεσμεύσει την επόμενη εκταμίευση της δόσης, που απαιτείται για την αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο και την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων αυτό το καλοκαίρι. 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments