Με πηγή έμπνευσης τις Σπέτσες, την παράδοση, την ιστορία, αλλά και την ομορφιά και τη σύγχρονη γοητεία τους, ο κύκλος εικαστικών και μουσικής «Ταξίδι – Οδύσσεια» παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο στις Σπέτσες, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, από σήμερα, 22 Αυγούστου έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Κυριολεκτικό και μεταφορικό «Ταξίδι»
Στο επίκεντρο των πολιτιστικών δράσεων του κύκλου, βρίσκεται η ατομική έκθεση του Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) και διακεκριμένου εικαστικού, Άγγελου Αντωνόπουλου, με τίτλο «Ταξίδι», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου,  στις 20.00 το βράδυ.

Συνομιλώντας με τη ναυτική ιστορία των Σπετσών και περικλείοντας πολλαπλά σύμβολα, αναγνώσεις και δυνητικές ερμηνείες: το πλοίο και το ταξίδι, κυριολεκτικό ή μεταφορικά αποδιδόμενο ως διαδρομή αυτογνωσίας, ο νόστος και η επιθυμητή άφιξη σε μια γνωστή ή άγνωστη πατρίδα που ορίζεται με τρόπο διαφορετικό για τον καθένα, τα έργα του καλλιτέχνη, επιτοίχια και τρισδιάστατες κατασκευές μεικτής τεχνικής, έχουν κοινό σημείο αναφοράς  τη φόρμα και την έννοια του πλοίου.

Σταδιακή εγκατάσταση θεϊκού και ανθρώπινου μέτρου

Άγγελος Αντωνόπουλος, «Πορτρέτο».
Ο μύθος και η αλήθεια, η εξουσία και η αμφισβήτησή της μέσα από τη δυναμική της ατομικής πράξης, το θεϊκό και το ανθρώπινο μέτρο είναι τα ζητήματα που τίθενται στον θεατή μέσα από τη site – specific εγκατάσταση τριών νέων εικαστικών, με τίτλο «υπέρ – μέτρον / for measures», η οποία θα δημιουργηθεί σταδιακά και μπροστά στο κοινό, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και σε αναμονή του εορτασμού της Αρμάτας.

Χρησιμοποιώντας ξύλο και ύφασμα και επιλέγοντας μια αργή χειρωνακτική διαδικασία, οι καλλιτέχνιδες Άντα Αναστασέα, Νατάσα Μπιζά και Μπέσσυ Ράλλη θα δημιουργήσουν ένα μεγάλης κλίμακας κάθισμα – ικρίωμα, στον παράλιο χώρο, μπροστά στο Ποσειδώνιο, που παραπέμπει σε έναν φανταστικό «Θρόνο του Ποσειδώνα», του θεού, που στο ομηρικό έπος της «Οδύσσειας», εμπόδιζε τον νόστο του ήρωα, βάζοντας εμπόδια στον δρόμο για την Ιθάκη.

Μουσική «Οδύσσεια» απόλυτης συνομιλίας

Σε υπέρτατη σύμπνοια με τις εικαστικές δράσεις, η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου «Οδύσσεια», που γράφτηκε για την ομώνυμη επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς καλλιτέχνη Μπομπ Ουίλσον, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 το βράδυ, και θα ακολουθήσει μια καινούρια μελοποίηση σε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννησή του.

Μυθικά και θαλασσινά κοσμήματα

Με κεντρική ιδέα τον ελληνικό μύθο και το θαλασσινό εύρημα και με πρώτη ύλη τον μπρούντζο, το ασήμι και τις ημιπολύτιμες πέτρες, ο εικαστικός σχεδιαστής Μάριος Βουτσινάς δημιουργεί ειδικά για τον κύκλο «Ταξίδι – Οδύσσεια» μοναδικά κοσμήματα. Πλάθοντας έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο, όπου το κατασκευασμένο πολύτιμο αλληλεπιδρά με το φυσικό στοιχείο, ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται αστερίες και δαγκάνες, δημιουργώντας οργανικές γλυπτές φόρμες, και συνταιριάζει κελύφη αχινών, κοράλλια, μικρά μαργαριτάρια και βότσαλα.

Πληροφορίες
Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο: Ντάπια – Κεντρικό Λιμάνι Σπετσών, τηλ.: 22980 74553.

Facebook Comments