Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά κι ότι η θετική δυναμική της Γερμανικής οικονομίας διαχέεται στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Μετά την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,1% κατά το 2ο τρίμηνο, ήρθε η χθεσινή ανακοίνωση του Δείκτη Διευθυντών Αγορών των εταιρειών της ευρωζώνης να δείξει ότι η επαναφορά στην αναπτυξιακή τροχιά θα έχει συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της ευρωζώνης τον Αύγουστο ανέβηκε στο 51,7 (από 50,5 τον Ιούλιο) ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Αυτό το επίπεδο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Να επισημάνω ότι κάθε τιμή πάνω από το επίπεδο των 50 δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, κι επειδή ο δείκτης αφορά και μελλοντικές εκτιμήσεις αυτή η εξέλιξη αφορά 3ο και 4ο τρίμηνο του ’13.

Είναι ενδεικτική η αύξηση του PMI στη Γερμανία στο 53,4, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η πτώση του δείκτη στη Γαλλία στο 47,9 (από 49,1). Επειδή τα αποτελέσματα στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία & Γαλλία) είναι αντικρουόμενα, η αύξηση του δείκτη στην ευρωζώνη μάλλον προέρχεται από τις χώρες του Νότου (άρα και της Ελλάδας), και κυρίως από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και περικοπών των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, αρχίζει να παράγει θετικά αποτελέσματα στις οικονομίες των χωρών του Νότου.

Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη δείχνει μέχρι στιγμής να είναι σχετικά αδύναμη και ανεπαρκής για να μειώσει στις χώρες του Νότου, ανεργία και δημόσιο χρέος. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και υψηλού δημόσιου χρέους παραμένουν.

Εκτιμώ ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο μπροστά στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και της διαχείρισης του ελλειμμάτων, σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία.

Αυτό ενδεχομένως να φέρνει την Ελληνική οικονομία και πιο κοντά στην αναπτυξιακή τροχιά.

Βήμα, βήμα προσεγγίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Facebook Comments