Yπάρχει κίνδυνος να μην παραχωρηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, εάν, όπως σημείωσε, εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο ως έχει, καθώς το ύψους του κουρέματος δεν θα είναι €5,8 δισ. αλλά λιγότερο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας που μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, υπέδειξε ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί πως η κυπριακή πλευρά έχει αθετήσει τη συμφωνία που έγινε στο Eurogroup κι εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο ως έχει, να μην γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να μην παρέχει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα την απαιτούμενη ρευστότητα.

Είπε ότι ετοιμάζονται νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη βουλή αύριο και τα οποία περιλαμβάνουν εξυγίανση των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, θα δημιουργηθούν δύο τράπεζες γέφυρες που θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μέσω της διαδικασίας, είπε, εξυγίανσης των δύο τραπεζών, θα συνεχίσει να παρέχεται ρευστότητα στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η ΚΤ δεν έχει ετοιμάσει σχέδιο Β.

«Υπάρχει κίνδυνος», είπε, «να λάβουμε μέτρα που να υποχρεωθούμε να μείνουμε εκτός ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο».

Ο διοικητής κατέθεσε εκ νέου την εισήγηση του για εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων μέχρι €100 χιλ.

Facebook Comments