Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει επιτευχθεί
Θα στεναχωρηθούν οι λάτρες της καταστροφής & της δραχμής έχουμε ήδη πιάσει το στόχο του πλεονάσματος
Θα στεναχωρηθούν οι λάτρες της καταστροφής & της δραχμής έχουμε ήδη πιάσει το στόχο του πλεονάσματος
Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση, η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι όπως ήταν η συζήτηση περί επίτευξης του ελλείμματος 3%, την περίοδο που η Ελλάδα προετοιμαζόταν νε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ.
Ο στόχος της επιτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ουσιαστική σημασία αλλά έχει κυρίως συμβολική σημασία. Κι αυτό γιατί οι σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια, εγγυώνται την επίτευξη του στόχου, με ή χωρίς δημιουργική λογιστική.
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος για το σύνολο του Αυγούστου είναι να συγκεντρωθούν 3,9 δις ευρώ έσοδα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012 είχαν εισπραχθεί 4,8 δις ευρώ. Δηλαδή ο μηνιαίος στόχος για φέτος είναι κατά 900 εκατ. ευρώ μικρότερος από ότι πέρσι. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μια αισθητή βελτίωση στη ροή των εσόδων τον Αύγουστο κι ότι εάν αυτό συνεχιστεί ο μήνας θα κλείσει με μια υπέρβαση της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ στα έσοδα. Κι αυτό όταν ακόμα δεν έχει αρχίσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αυτό τον καιρό η συζήτηση στο περιθώριο γίνεται για την επόμενη ημέρα. Μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μπορούσε η οικονομία να προχωρούσε και χωρίς τρίτο μνημόνιο. Μπορεί να τρέχουμε με δίδυμο πλεόνασμα (πρωτογενές & τρεχουσών συναλλαγών). Αλλά αυτά δεν εγγυώνται τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.
Και κυρίως δεν εγγυώνται τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη μη επαναφορά πελατειακών λογικών στον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων. Μια επαναφορά στο παλιό πελατειακό καθεστώς με τα λεφτά των άλλων, θα έθετε σε κίνδυνο την αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές και κυρίως την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά κρισιμο γιατί η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας για την Ευρώπη, έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα λόγων των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.
Η συζήτηση αυτό τον καιρό στο περιθώριο γίνεται για τη μετάθεση της λήξης κάποιων ομολόγων που λήγουν μέχρι το ’16 και τα οποία διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γίνεται για την επιμήκυνση των διακρατικών δανείων, τη μείωση των επιτοκίων τους και κυρίως για το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο θα συνοδεύει το τρίτο πακέτο στήριξης.
Για το γεγονός ότι το νέο αναπτυξιακό μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφτεί κι από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Και τα μεχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα να μην επιτευχθεί πρωτογενές πλεονασμα βασίζεται μόνο σε πολιτικούς όρους….. δηλαδή να τα κάνουμε μάνταρα το φθινόπωρο. Ε, δεν θα τα κάνουμε!
Όλα θα πάνε καλά!!
Facebook Comments