Καμία εκροή

Μέχρι τις 14.00 από τα 15 υποκαταστήματα τραπεζών που επισκεφτήκαμε στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα. Οι συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών και των πολιτών διεξάγονταν ομαλά, κανένας πανικός δεν παρατηρείτο και καμία διάθεση για ανάληψη μεγάλων ποσών από τους λογαριασμούς. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, πως δεν πρόκειται να πειραχτούν οι καταθέσεις ακόμα και στα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας…

Ο κ. Βλαδίμιρος Πούτιν

Από εκεί και πέρα, η στήλη δεν θέλει να ξέρει τι θα γίνει με τις καταθέσεις των Κύπριων αδελφών μας στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, όταν οι τράπεζες ανοίξουν και αποκατασταθεί η λειτουργία τους.  Ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μέρες από την πρώτη απόφαση του Eurogroup και δεν έχει μπει στον κόπο να τηλεφωνήσει στον Κύπριο ομόλογό του. Ενώ ο τελευταίος, λέγεται, έσπασε τα τηλέφωνα να τον αναζητεί. Ομιλούμε περί τα 25 δις. ευρώ ρώσικες καταθέσεις, που αν φύγουν θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε  έναν απότομο μαρασμό την Κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Π. Χριστοδούλου

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι το Σάββατο που μας πέρασε ο κ. Π. Χριστοδούλου, αναπληρωτής CEO της Εθνικής Τράπεζας έπαιρνε  ένα – ένα τα μέλη της ομάδας private banking της ΕΤΕ, ζητώντας τους τις λίστες με το πελατολόγιο στην Κύπρο.  Αν υπάρξει κύμα φυγής καταθέσεων, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους στο νησί.

Η Πειραιώς

Φουντώνουν τα σενάρια ως προς το τι θα γίνει με τις Κυπριακές τράπεζες. Ποιος θα της πάρει. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν η πρώτη ετοιμοπόλεμη είναι η Πειραιώς.  Θέλω να πιστεύω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το deal με την Millennium. Και η Alpha είναι πρόθυμη για ορισμένα assets και εφεδρεία αποτελεί το Τ.Τ. Το ερώτημα είναι, η κυβέρνηση θα αφήσει το ζήτημα να περάσει έτσι; Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ζήτησε ήδη από τους ευρωπαίους εταίρους του να σκεφτούν μία μικρή επιμήκυνση στον χρόνο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εκείνο που απασχολεί είναι η λειτουργική συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, deal για το οποίο η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις…

Εισηγμένες

Τα πρώτα «θύματα» (των ελλαδικών επιχειρήσεων) από το επερχόμενο σοκ που θα υποστεί η κυπριακή οικονομία, είναι οι τράπεζες και ειδικότερα τα θυγατρικά καταστήματα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.  Στο μέτωπο των αεροπορικών επιχειρήσεων, μεγάλη θέση στην αγορά κατέχει η Aegean, με τα πολύ συχνά δρομολόγια Ελλάδας – Κύπρου να αναμένεται να πληγούν από μια ενδεχόμενη μείωση της επιβατικής κίνησης.

Από το χώρο του λιανεμπορίου, η Jumbo, ο όμιλος Φουρλής (καταστήματα ΙΚΕΑ και Inetrsport) αναμένεται να «πονοκεφαλιάσουν» από τις τελευταίες εξελίξεις ενώ άλλες εταιρίες όπως η Sprider και η Βαράγκης έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους στη Μεγαλόνησο.

Η Marfin Investement Group έχει μειώσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, καθώς:

-Έχουν σταματήσει τα δρομολόγια της Olympic Air προς τη Λάρνακα

-Η συμμετοχή στη Λαϊκή Τράπεζα έχει μειωθεί στο 1%

-Το ποσοστό στη Vivartia Cyprus έχει περιοριστεί στο 10%

 

Facebook Comments