Η πραγματική ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να επισημοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι του 2018 αυτό αναφέρει σε νέο της note η Citigroup, ενώ μεγάλο αγκάθι παραμένει ακόμη το θέμα του χρέους και οι πιθανότητες ένταξης της Ελλάδας στο QE και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι οι δανειστές προετοιμάζουν τα μέτρα  ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δημοσίευσε η Handelsblatt, τονίζοντας πως η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει από την συμφωνία του Μαΐου του 2016, ότι δηλαδή “μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (δηλαδή μετά τα μέσα του 2018), θα υπάρξει αξιολόγηση του κατά πόσον τα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα”.

Παράλληλα και ο ESM δήλωσε πως τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν μόνον όταν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα, και μόνο εάν κριθεί ότι χρειάζονται.
Στη συνέχεια το EWG δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.

Όπως σχολιάζει η Citi, η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη αυτή την εβδομάδα με τους πιστωτές θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ελληνικού ατυχήματος τον Ιούλιο.

Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες αυστηρότερων δεσμεύσεων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους πέρα από αυτό που είχε συμφωνηθεί ήδη τον Μάιο του 2016 από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Ωστόσο, η πραγματική ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να επισημοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι του 2018. Αυτό, όπως τονίζει, διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αν τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στην QE της ΕΚΤ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments