Aπό τα 37 εκατ. ευρώ, που είναι οι συναλλαγές, τα 28 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε δέκα μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα περισσότερα κεφάλαια έχουν διακινηθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha, ΕΧΑΕ, Motor Oil,  Μυτιληναίο και MIG. Μεγάλο είναι το πλήγμα για τη μετοχή της MIG, η οποία υποχωρεί πάνω από 18%, Eurobank και Εθνική πάνω από 8%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τρόικα δεν επιθυμεί το deal μεταξύ των δύο τραπεζών, προκειμένου να ρίξουν το βάρος για τη διάσωση των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς που φαίνεται η μόνη από τις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσει assets των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, υποχωρεί σχεδόν κατά 8% και η Alpha  κατά 7%.

Πωλητές βγαίνουν ακόμα στη Βιοχάλκο, τον Μυτιληναίο, την Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΤΕ, την Jumbo, την Ιντραλότ, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε διείσδυση στις ΗΠΑ,  Frigoglass, με απώλειες πάνω από 6%. Στα επίπεδα  των 930 μονάδων κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις απώλειες να σταθεροποιούνται κοντά στο 3%.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονται πάνω από τα 37 εκατ.  ευρώ, ιδιαίτερα σημαντικές για τα δεδομένα της αγοράς, που σημαίνει ότι  οι επενδυτές προεξοφλούν άσχημες καταστάσεις. Καταστάσεις που συνδέονται με το ενδεχόμενο να μην περάσει από την Κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο ακόμα και για το  ήπιο κούρεμα μέχρι που αφήνει χωρίς έκτακτη εισφορά τις καταθέσεις μέχρι 20χιλιάδες ευρώ. 

Η Ευρώπη πάντως, σύμφωνα με τους ξένους οίκους ανησυχεί δεδομένου ότι υπάρχει φόβος να υπάρξουν εκροές καταθέσεων, ενώ αν τελικά γίνει το κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο, δημιουργείται δεδομένο, τη στιγμή που η Ιταλία είκοσι μέρες μετά τις εκλογές παραμένει ακυβέρνητη.

Facebook Comments