“Αγοράστε Ευρώπη”
Ήρθε η ώρα να αρχίζουν οι επενδυτές να ποντάρουν στις ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνουν οι αναλυτές
Ήρθε η ώρα να αρχίζουν οι επενδυτές να ποντάρουν στις ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνουν οι αναλυτές
Οι 17 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ σημείωσαν οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πρώτη απόδειξη ανάπτυξης από τα τέλη του 2011.
Η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σταθερές και χρηματιστηριακές αγορές ανεβαίνουν καθώς οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αποκτούν και πάλι εμπιστοσύνη στην περιοχή.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς λένε ότι οι τελευταίοι μήνες καλύτερων οικονομικών ειδήσεων και οι υψηλότερες τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή ενός μακροπρόθεσμου ράλι για την ήπειρο.
«Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η Ευρώπη γυρίζει», λέει ο Jurrien Timmer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Fidelity Investments. Ο Timmer συνιστά στους επενδυτές να μεταφέρουν μέρος των επενδύσεων τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 έχει αυξηθεί 12% αυτό το έτος. Ο DAX της Γερμανίας κερδίζει 11% το ίδιο αυτό διάστημα. Ακόμη πιο προβληματικές οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δεν αποθαρρύνουν τους επενδυτές: Ο FTSE MIB της Ιταλίας έχει αναρριχηθεί 7% και ο IBEX στην Ισπανία σημειώνει κέρδη της τάξης του 6%.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται να είναι λιγότερο ακριβές από αυτές των ΗΠΑ, με βάση τον δείκτης τιμής προς κέρδη , p/e . Ο χαμηλός δείκτης p/e σηματοδοτεί ότι οι μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με τα κέρδη τους, ενώ ένας υψηλός δείκτης σηματοδοτεί ότι είναι ακριβές.
Ο δείκτης Stoxx 600 ευρώ, ισοδύναμος δείκτης της Ευρώπης με τον S&P 500 των ΗΠΑ, έχει εκτιμώμενο p/e δωδεκαμήνου στο 13,1, φθηνότερο από το 14,1 για το αντίστοιχο του S&P 500.
Η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της Ευρώπης ουσιαστικά έχει ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, όταν στις 26 Ιουλίου 2012, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υποσχέθηκε να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να σώσει τη νομισματική ένωση. Αργότερα, η ΕΚΤ καταλάγιασε τους φόβους για πτωχεύσεις κρατών σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με την υπόσχεση να επαναγοράσει το δημόσιο χρέος τους, αν χρειαστεί.
Η βελτίωση της… τύχης της ευρωζώνης φαίνεται στο κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας, για παράδειγμα, τώρα είναι 4,44%, κάτω από το 6,83% στο τέλος του Αυγούστου.
«Ακόμα και αυτή η μικρή σταθεροποίηση θα βοηθήσει να οδηγήσει στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη», λέει ο Sean Lynch, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής για την Wells Fargo Private Bank.
Η ανάκαμψη της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι αποσπασματική, αλλά έχουν προκύψει αρκετά ενθαρρυντικές τάσεις. Η Γαλλία αποχώρησε από 18 μήνες ύφεσης, το τελευταίο τριμήνο. Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, αναπτύχθηκε 0,7% ετησίως, περισσότερο από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών χτύπησε επίσης υψηλά έξι μηνών τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών.
Και ενώ το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας είναι 26,3% και η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, βρίσκεται ( η ανεργία ) σε χαμηλό πέντε μηνών. Οι οικονομολόγοι αναμένουν την θα εξέλθει από την ύφεση της από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι ειδήσεις που έρχονται από την Ευρώπη είναι ενθαρρυντικές, όπως επισημαίνει ο Lynch, ωστόσο προσθέτει πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πως η κρίση έχει τελειώσει.
Σε ένα conference call με τους επενδυτές στις 14 Αυγούστου ο CEO της Cisco, John Chambers δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη, έδειχαν «πολύ θετική εξέλιξη».
«Εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί, ωστόσο, με δεδομένη την αστάθεια της ευρω-περιφέρειας», δήλωσε ο Chambers.
Αυτό συγκρίνεται με τον πιο επιφυλακτικό CEO των McDonald’s, Donald Thomson τον περασμένο μήνα, ο οποίος είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει γυρίσει ακόμα σελίδα.
«Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι είναι λίγο υπεραισιόδοξοι» είχε πει ο Thomson. Μερικές αγορές μπορεί και να έχουν φτάσει στο απόγειό τους και μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές εξακολουθούν να έχουν κάποια προβλήματα, επεσήμανε.
Η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια επενδύσεων της Charles Schwab, από την πλευρά της τονίζει ότι η Ευρώπη φαίνεται ελκυστική, εν μέρει επειδή η οικονομία της έχει ακόμη προκλήσεις.
Όπως σημειώνει, η χρηματιστηριακή αγορά είναι ένας βασικός δείκτης. Κινείται πριν από τα οικονομικά δεδομένα. Τον Μάρτιο του 2009, για παράδειγμα, ήταν μια καλή στιγμή για να μπει κανείς σε μετοχές των ΗΠΑ, αν και τα πράγματα στο οικονομικό μέτωπο ήτνα πάρα πολύ άσχημα.
Η αμερικάνικη αγορά ήταν σε ύφεση τότε και οι μετοχές ήταν πολύ φθηνές. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 146% από τότε, βοηθούμενος από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και τη στεγαστική αγορά, καθώς και από το πρόγραμμα τόνωσης της Federal Reserve. Μόνο φέτος, ο δείκτης είναι 17% υψηλότερα.
Ενώ η Sonders πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, δίνει σύσταση υπεραπόδοσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Σύμφωνα με την EPFR, τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είδαν γενναίες εισροές την τελευταία εβδομάδα, την στιγμή που τα αντίστοιχα αμερικάνικα είδαν τις μεγαλύτερες εκροές τους από το 2008.
Facebook Comments