Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι η αεροπορική βάση που διατηρεί η Βρετανία στη Μεγαλόνησο δεν αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε όποια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν ότι η αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι, που βρίσκεται στα νότια της Κύπρου, ίσως χρησιμοποιηθεί σε πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο δεν ανέφερε, πάντως, αυξημένη πτητική δραστηριότητα στη βάση.

Οι Δυτικές δυνάμεις εξετάζουν πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε σε προάστιο της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον Σύριο Πρόεδρο Bashar al-Assad για την επίθεση.

“Έχω την εντύπωση ότι οι βρετανικές βάσεις δεν θα έχουν πρωταρχικό ρόλο…. διότι δεν χρειάζονται, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε ,” δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο κρατικό κυπριακό ραδιόφωνο.

Ο Κασουλίδης πρόσθεσε ότι έχει λάβει την διαβεβαίωση ότι “δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη” από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην όποια στρατιωτική δράση στη Συρία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.Η Βρετανία διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από το δυτικό τμήμα της Συρίας.

Οι βάσεις έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην περιοχή και δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική επέμβαση.Ωστόσο, ο Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να πάρει θέση.”Δεν αξίζει στον λαό της Συρίας να αφεθεί στο έλεος τέτοιου είδους επιθέσεων, όπλων μαζικής καταστροφής… Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα να μην είναι μπορεί να κάνει κάτι.

Παράλληλα, ανώτατο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Αμύνης διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την Αθήνα διευκολύνσεις στη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων προς τη Συρία.

Facebook Comments