Commerzbank: Απαραίτητο το «κούρεμα»
Συζήτηση γίνεται αυτή την περίοδο για το πώς θα κλείσει η «τρύπα» χρηματοδότησης του 2014 στην Ελλάδα
Συζήτηση γίνεται αυτή την περίοδο για το πώς θα κλείσει η «τρύπα» χρηματοδότησης του 2014 στην Ελλάδα
Οσον αφορά την πρόοδο της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ήθελαν να συζητηθεί αργότερα το δεύτερο ζήτημα. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα έρχονται ενθαρρυντικά μηνύματα από την Ελλάδα και φαίνεται ότι η ύφεση θα εκτονωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως προβλεπόταν και στο πρόγραμμα. Ειδικά ο τουρισμός «ακμάζει» και πάλι και η χώρα είναι εντός προγράμματος όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή.
Τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 7μηνο ήταν 0,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα προγραμματισμένα και οι δαπάνες 2 δισ. ευρώ λιγότερες. Αν και θα γίνουν κι άλλες δαπάνες στους υπόλοιπους μήνες του έτους, η Ελλάδα δείχνει ικανή να καταφέρει τον στόχο ελλείμματος για το 2013 στο 4,6% του ΑΕΠ.
Ακόμη όμως κι αν πάνε όλα «κατευχήν», θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το 3ο πακέτο στήριξης. Θα ήταν εφικτό, αν η Ελλάδα κατόρθωνε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές το 2015. Αλλά οι ιδιώτες επενδυτές δύσκολα θα δανείσουν χρήματα με χαμηλά επιτόκια σε μια χώρα που αθροιστικά κουβαλάει χρέος άνω του 160% του ΑΕΠ, εκ του οποίου τα 4/5 βρίσκονται στα χέρια του δημοσίου τομέα πιστωτών, γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές σε περίπτωση «κουρέματος».
Θεωρούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν οι δημόσιοι πιστωτές απαρνηθούν μεγάλο κομμάτι των χρεωστούμενων. Αλλά είναι αμφίβολο να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες κάτι τέτοιο, γιατί οι φορολογούμενοι των πιστωτών θα αντιληφθούν ότι θα πληρώσουν μεγάλο τμήμα του κόστους διάσωσης.
Μια πολύ πιο «εύκολη» λύση για τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι ένα 3ο πρόγραμμα στήριξης. Αφού η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα, χωρίς τις πληρωμές των τόκων του χρέους, από το 2014 και μετά, η χώρα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα στα επόμενα χρόνια μόνο για να πληρώσει τους τόκους του χρέους. Κι αυτό σημαίνει ότι το eurogroup θα χρειαστεί απλώς να χρηματοδοτήσει τον τόκο που θα έχει να λαμβάνει, με νέα δάνεια προς την Ελλάδα. Κι αυτή η βοήθεια θα είναι ακόμη μικρότερη αν, όπως υπονόησε ο κ. Σόιμπλε, μειωθούν πάλι τα επιτόκια των νέων δανείων.
Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί το πώς θα επαναχρηματοδοτηθούν μετά το 2014 τα ομόλογα που λήγουν στα ερχόμενα χρόνια, που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ. Θεωρούμε ότι το ταμείο διασώσεων ESM θα αναλάβει αυτό το χρέος στα βιβλία του, στο 3ο πρόγραμμα, εκτιμά η γερμανική τράπεζα
Facebook Comments