Στη Μαλάλα Γιουσουφζάι, τη νεαρή Πακιστανή, η οποία γλίτωσε από επίθεση των Ταλιμπάν τον Οκτώβριο του 2012, τους οποίους είχε καταγγείλει σε ένα ιστολόγιο για των ωμότητές τους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απενεμήθη το Διεθνές Βραβείο Ειρήνη για τα Παιδιά” για τους “αγώνες της προκειμένου όλα τα κορίτσια του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση”, ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα KidsRights.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η —16χρονη σήμερα— Μαλάλα θα παραλάβει το βραβείο αυτό από τα χέρια της τιμημένης με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2011 Ταουακούλ Κάρμαν από την Υεμένη, σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στη Χάγη.

Η Μαλάλα, η οποία έχει γίνει σύμβολο αντίστασης απέναντι στους Ταλιμπάν, είναι και μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Νόμπελ.

Στα 11 της χρόνια, η Μαλάλα έγινε διάσημη γράφοντας καθημερινά με ψευδώνυμο σε μπλογκ που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του BBC, για το πάθος της για μόρφωση και για τις ωμότητες των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, όπου κατοικούσε η ίδια.

Η Μαλάλα έγινε στόχος και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, αλλά επέζησε. Χειρουργήθηκε στη χώρα της και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βρετανίας, στην οποία διαμένει από τότε.

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά, πρωτοβουλία του ολλανδικού ιδρύματος KidsRights, τιμά κάθε χρόνο από το 2005 ένα παιδί “για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των παιδιών”.

Facebook Comments