Η οικονομία της Τουρκίας θα είναι η πρώτη μεγάλη απώλεια της κρίσης στη Συρία.
Υπάρχει σημαντική αύξηση επιτοκίων σε επίπεδα άνω του 10% (ηταν στο 5% το Μάιο), υποτίμηση της λίρας σε επίπεδα άνω των 2 λίρες/$
Υπάρχει σημαντική αύξηση επιτοκίων σε επίπεδα άνω του 10% (ηταν στο 5% το Μάιο), υποτίμηση της λίρας σε επίπεδα άνω των 2 λίρες/$
Οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, κ.Βαστζί περί μη αύξησης των επιτοκίων, δεν βοήθησαν την κατάσταση και δημιουργήθηκε νέα φυγή κεφαλαίων και υποτίμηση της λίρας.
Τις τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει περί τα $ 9δις από τα αποθέματα της για να στηρίξει το νόμισμα, ενώ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο δυο φορές, με τελευταία στο 7,75%, η οποία έγινε στις 20 Αυγούστου. Με τα συνολικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για την υπεράσπιση του νομίσματος να έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο των $50 δις, τα διαθέσιμα όπλα μειώνονται.
Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι παρά την σημαντική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια οι τουρκική οικονομία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα κεφάλαια, σε δανεικά.
Ενδεικτικά, οι τουρκικές εταιρίες έχουν, την χρόνια που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, να αντιμετωπίσουν λήξεις χρέους ύψους $165 δις, κι από αυτά τα $93 δις να αφορούν χρέος τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά το άθροισμα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκεται σε κρίση.
Θα ήταν λάθος να πούμε ότι για ότι οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται αποκλειστικά στη Συρία. Η επίθεση εντείνει το προβλημα, λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού ρισκου της χώρας και της επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών λόγω της αυξησης της τιμής του πετρελαίου.
Όπως έχει αναφερθεί σε προγενέστερα σχόλια, η εξέλιξη των πραγμάτων βασίζεται σε μια σειρά αιτίων, όπως στη γενικότερη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές λόγω της επικειμενης αλλαγής στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, και στην ισλαμιστική ατζέντα Ερντογάν που εντείνει το εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο.
Η θέση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σταθερά στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Διανύουμε ιστορική περίοδο, αλλά η περσινή ιστορική επιλογή της παραμονής στο ευρώ, συνδυαζόμενη με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, μας κάνει πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς να αντιμετωπίσουμε την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Facebook Comments