Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε περαιτέρω κατά 288 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, υποχωρώντας στα 162,386 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αντιστροφή της πτωτικής τάσης των καταθέσεων είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2012 όποτε άρχισε η σταδιακή επιστροφή τους. Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 έως και Μαρτίου 2013 εισέρρευσαν περίπου 8,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο από τον Απρίλιο άρχισαν να εμφανίζονται αυξομειώσεις, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σταθερή υποχώρηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν στο ναδίρ τον Ιούνιο του 2012 όταν είχαν μειωθεί στα 150,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σταθερές διατηρήθηκαν τον Ιούλιο οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2,4% τον ίδιο μήνα, μετά την πολύ μεγαλύτερη πτώση τους κατά 7,6% τον Ιούνιο.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της Κύπρου διαμορφώθηκαν στα 36,7 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το Μάιο είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των 50,5 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο και στις ισπανικές (2,3%) και ιταλικές (1%) τράπεζες, ενώ παρέμειναν σταθερές στην Πορτογαλία. Τα στοιχεία αφορούν τις καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα και δεν είναι εποχιακά προσαρμοσμένα, ενώ διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά οι καταθέσεις από την κεντρική κυβέρνηση και άλλες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η απόκλιση ανάμεσα στα στοιχεία των ΤτΕ και ΕΚΤ οφείλεται σε διαφορετική μεθοδολογία.

Facebook Comments