Τα τελευταία 20 χρόνια, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά “μικραίνει” και αυτό είναι κάτι που δεν αποτελεί κοινή διαπίστωση μεταξύ των επενδυτών. Από το 1996 μέχρι και το 2016, οι εισηγμένες εταιρίες στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν μειωθεί από τις 7.300 στις 3.600. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η αμερικανική οικονομία, αναπτύχθηκε περισσότερο από 60%.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Αμερική είναι η μοναδική αναπτυγμένη αγορά η οποία έχασε τόσο πολλές εισηγμένες εταιρίες. Με την Αμερική να αποτελεί τη μεγαλύτερη και τη δελεαστικότερη από τις χρηματιστηριακές αγορές, η μείωση του αριθμού των εισηγμένων σημαίνει ότι οι fund managers έχουν όλο και λιγότερες επιλογές για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.

Ποιος είναι όμως ο λόγος όπου οι αμερικανικές εταιρίες εγκαταλείπουν το χρηματιστήριο ή όλο και λιγότερες είναι αυτές που σκέφτονται ένα IPO;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Όταν μια εταιρία εξαγοράζεται πραγματοποιεί έξοδο από το ταμπλό. Επίσης, πολλές είναι και οι εταιρίες οι οποίες στη διάρκεια αυτών των ετών, σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος έχει να κάνει με την κατακόρυφη αύξηση των private equity. Η ύπαρξη των PE οδήγησε σε μια εναλαλκτική για χρηματοδότηση και ως εκ τούτου πολλές εταιρίες επέλεξαν να μην απευθυνθούν στο χρηματιστήριο. Η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση από PE, είναι αμυντικότερου χαρακτήρα για τη Διοίκηση μιας εταιρίας, ενώ δεν υποχρεώνεται και στο να δημοσιεύει πλήρως τα οικονομικά της μεγέθη, όπως συμβαίνει με μια εισηγμένη.

Ένας ακόμα λόγος είναι η αυστηροποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας η οποία όχι μόνο αύξηση το κόστος για ένα IPO αλλά αποθάρρυνε και πολλές εταιρίες από το χρηματιστήριο για να αποφύγουν τον κυκεώνα των νομοθετικών ρυθμίσεων και απαιτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφαρμογή της νομοθεσίας Sarbanes-Oxley το 2002, τα IPOs μειώθηκαν κατά 75%.

Facebook Comments