Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να σημειώνουν ράλι, αν και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας κινούνται υψηλότερα μετά τη νίκη Μακρόν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ντράγκι καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ΕΚΤ κινείται προς σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις του ελληνικού 2ετούς ομολόγου υποχωρούν εκ νέου μετά το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας που έφερε η τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, και διαμορφώνονται στο 5,431% με πτώση της τάξης του 1,9% από τα επίπεδα της Παρασκευής, κινούμενα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο.

Την δια στιγμή, νέα αποκλιμάκωση σημειώνεται στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, με το yield να διαμορφώνεται στο 5,730% με πτώση της τάξης του 2,91% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές έχει να βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ μόλις πριν τρεις μήνες η απόδοσή του είχε ξεπεράσει το 7,8%, με την βελτίωση από τα μέσα Φεβρουαρίου να αγγίζει πλέον το 27%.

Σύμφωνα με τον Alberto Gallo, fund manager της Algebris Investments , μετά από τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα, τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν υπήρξαν στις προτιμήσεις των επενδυτών, μπορεί να προσφέρουν πολύ  περισσότερη αξία στους  απ ό, τι τα υποτιθέμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια των βρετανικών ομολόγων.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα πλέον είναι πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικά από τα περισσότερα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και η αξιολόγησή τους παραμένει πολύ χαμηλή στην κατηγορία του C, πράγμα που σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα στις προβλέψεις τους την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις στα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης του Νότου αυξάνονται σήμερα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η νίκη Macron και η μείωση του πολιτικού κινδύνου στην ευρζώνη, θα ενισχύσει τα σενάρια για μια αυστηρότερη στάση νομισματικής πολιτικής στο μπλοκ.

Παρόλο που ο Macron ήταν το φαβορί της αγοράς, στις αρχές των σημερινών συναλλαγών, τα ομόλογα σημείωσαν ράλι, το οποίο στη συνέχεια ηρέμησε καθώς το focus στράφηκε αλλού.

Στο άνοιγμα σήμερα, σημειώθηκε πτώση στις αποδόσεις των γαλλικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, ενώ τα γαλλικά spreads άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου και τις 32,7 μονάδες βάσης.

Στη συνέχεια το spread αυξήθηκε στις 36 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 4-6 μονάδες βάσης.

“Οι επενδυτές θα επιστρέψουν τώρα στα βασικά στοιχεία της παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και τι συνέπειες μπορεί να έχουν αυτά για τη νομισματική πολιτική”, όπως σημειώνει η JP Morgan Asset Management.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά επίσης ανησυχεί για νέους πολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στη Γερμανία και την Ιταλία στους επόμενους 12 μήνες και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία τον Ιούνιο.

“Ο κίνδυνος του Frexit έχει ξεπεραστεί, αλλά όπως φαίνεται οι επενδυτές είτε μετατοπίζουν την προσοχή τους είτε στην ΕΚΤ είτε στις άλλες εκλογές”, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Martin van Vliet.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments