Έως και 9.000 θέσεις εργασίας στο Σίτι του Λονδίνου εκτιμάται ότι θα χαθούν από την ενεργοποίηση των διαδικασιών εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετές τράπεζες εξετάζουν διάφορα σενάρια για τη μετακίνηση μέρους των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Standard Chartered και JP Morgan δημοσίευσαν τα σχέδια για τη μετα-Brexit εποχή, ενώ από την πλευρά της, η Goldman Sachs προειδοποίησε για τον κίνδυνο «στασιμότητας» του Σίτι.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 13 τράπεζες -μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η UBS και η Citigroup- έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στις χώρες της Ε.Ε.

Παρότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών είναι ακόμη άδηλο, είναι σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά δύσκολα θα διατηρηθεί ως έχει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του τραπεζικού κλάδου, οι διαδικασίες του Brexit θα «στοιχίσουν» περίπου 9.000 θέσεις εργασίας από το Σίτι, γεγονός το οποίο θα έχει αντίκτυπο και στα φορολογικά έσοδα.

Δεδομένης της μη γνώσης των σχεδίων όλων των τραπεζών, ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί σημαντικά, με ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για απώλεια ακόμη και έως 232.000 θέσεων.

Facebook Comments