Τα οικονομικά των δήμων, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

«Εχθρεύεστε ένα σύστημα που είναι βαθιά αντιπροσωπευτικό, γνήσια αντιδημοκρατικό και ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην απλή αναλογική και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν θέλει να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών. «Θέλετε να λειτουργεί ένα τέτοιο παραμορφωτικό σύστημα, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι χρησιμοποίησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για να ναρκοθετήσει τον διάλογο. «Βάζετε τον κ. Πατούλη να τηρεί τη στάση που τηρεί. Μου είναι τελείως αδιάφοροι οι προσωπικοί σχεδιασμοί και φιλοδοξίες του κ. Πατούλη. Θα τα λύσετε εσείς όταν πάτε να βγάλετε τον υποψήφιο για την περιφέρεια της Αττικής ή τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, μια και όπως λέει ο ίδιος ενδιαφέρεται. Δικό σας το πρόβλημα. Κάντε τον! Να τον χαίρεστε! Να είναι το πρόσωπό σας στην Αυτοδιοίκηση που το θέλει και ο άνθρωπος! Αλλά γιατί ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση; Γιατί δεν στέκεται στο ύψος του θεσμικού ρόλου του προέδρου της ΚΕΔΕ;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να υλοποιήσουν τη διάταξη για την ανανέωσή τους, ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. βάζει τους «ταλιμπάν» του κόμματός της να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν είναι οι δήμαρχοι αυτοί που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ενός νόμου.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές των τελευταίων ετών, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην απόδοση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Υπογράμμισε επίσης ότι 2,2 δισ. ευρώ είναι το ποσό που έχει δρομολογηθεί να αποδοθεί στους δήμους από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων.

«Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της κυβέρνησης»

Η Ν.Δ. από την πλευρά της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό.

Αντίστοιχες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την υποχρηματοδότηση που, όπως είπαν έχει ως συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο στην ανθρωπιστική κρίση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η καθυστέρηση που σημειώνεται για την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τορπιλίσει το διάλογο με την ΚΕΔΕ, δεν σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία, την ίδια ώρα που ανακύπτουν με οξύτητα πολλά ζητήματα. Για το θέμα της χρηματοδότησης, είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ρυθμίσει το ζήτημα των παρακρατηθέντων, σήμερα αυτά δεν αποδίδονται και ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τεράστιο το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Όπως τόνισε, ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων αυτών εργαζόταν σε καθαριότητα, είτε επειδή ήταν τουριστικοί δήμοι είτε επειδή είχαν εξοχικές κατοικίες, και χρειάζονταν προσωπικό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αιχμής. Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση έδωσε παράταση στις συμβάσεις αυτές με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αν και πολλοί δήμοι δεν επιθυμούν την ανανέωσή τους, διότι δεν έχουν τις αντίστοιχες ανάγκες, με συνέπεια να απειλούνται με παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια.

Facebook Comments