Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει σε προσαρμογή του φόρου στα σύνορα για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, το spread μεταξύ των futures του Brent και του αργού των ΗΠΑ, θα διευρυνθούν δραματικά.

Ο κύριος αντίκτυπος της προσαρμογής των φόρων στα σύνορα θα ήταν η αύξηση της τιμής του εγχώριου αργού σε σύγκριση με το Brent.

“Το spread μεταξύ Brent και West Texas Intermediate (WTI) θα εκτιναχθεί. Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI να διαπραγματεύεται έως και 15 δολάρια το βαρέλι πάνω από το Brent”, όπως σημείωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeff Currie στο συνέδριο S&P Global Platts Crude conference.

Το premium των futures του Brent έναντι των futures του West Texas Intermediate είναι σήμερα γύρω στα 2,81 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση του Donald Trump εξετάζει μια πρόταση των Δημοκρατικών για ένα σύστημα προσαρμογής των φόρων στα σύνορα που θα επέβαλε φόρο 20% σε όλες τις εισαγωγές, εξαιρώντας παράλληλα τις εξαγωγές.

Οι εγχώριες τιμές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθούν αυτομάτως, ανεβάζοντας το κόστος σε οτιδήποτε από τη βενζίνη έως τα πλαστικά.

Οι υποστηρικτές των φόρων στα σύνορα, ισχυρίζονται ότι ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους των εισαγωγών και της αναμενόμενης επιδότησης στις εξαγωγές, θα ήταν μια αύξηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ.

“Για κάθε asset που δεν είναι εμπόρευμα, το δολάριο κάνει όλη τη δουλειά, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην πληρώσει την τιμή. Το πετρέλαιο δεν έχει αυτή τη μόχλευση”, τόνισε ο αναλυτής της Goldman Sachs.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments