Το όνομα του νέου πρωθυπουργού  ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο  για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ. 

Απόφοιτος του Sciences Po, το 1992, απόφοιτος της ΕΝΑ ( «Marc Bloch», 1994-1996) o Eντουάρ Φιλίπ  ξεκίνησε την καριέρα του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1997 με εξειδίκευση στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Μισέλ Ροκάρ. 

Το 2001, εντάχθηκε στην ομάδα του Αντουάν Ρουφενάτ τότε δημάρχου της Χάβρης, και έγινε Αντιδήμαρχος Νομικών Θεμάτων.  Ο Φιλίπ έθεσε το 2002 υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στο 8ο διαμέρισμα Seine-Maritime. Την ίδια χρονιά, ο Ζιπέ του ζήτησε να συμμετάσχει στην ίδρυση του κόμματος UMP, με στόχο να φέρει κοντά όλα τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς και του κέντρου σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή  μέχρι το 2004 (παραίτηση του Ζιπέ). Μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ζιπέ στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Φιλίπ εντάχθηκε στον όμιλο Areva ως διευθυντής δημοσίων υποθέσεων από το το 2007 έως το 2010.

Το 2008  εξελέγη Γενικός Σύμβουλος της Seine-Maritime στο δήμο της Χάβρης και εκλέγεται δήμαρχος στις 24 Οκτωβρίου 2010.  Συμμετείχε στην ομάδα του Αλέν Ζιπέ αλλά και στην προεκλογική ομάδα του Φρανσουά Φιγιόν απ όπου αποχώρησε μετά το σκάνδαλο penelopegate.  

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτισθεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, είναι κρίσιμη καθώς ο Μακρόν επιδιώκει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Ο διορισμός πρωθυπουργού που προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

 

Facebook Comments