“Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος και όχι με την τήρηση του”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, προσθέτοντας ότι μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά.

“Είναι αξιοθρήνητη η αιτιολογία σας ότι κόβετε τις συντάξεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος“, υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συνιστώντας στην κυβερνητική πλειοψηφία “για την τιμή των όπλων”, “να πράξει το ηθικό της καθήκον απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά και στους ανθρώπους που τους κόβει τις συντάξεις”, παίρνοντας πίσω “αυτήν την απαράδεκτη διάταξη”, λαμβάνοντας υπ όψιν της τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
 
Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. “Δεν ακούσαμε ότι έχει στοιχειωδώς μία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ή άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είχαμε παλιότερα, εν προκειμένω του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που να τεκμηριώνει αυτές τις περικοπές”, ανέφερε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως “με αυτές τις περικοπές γίνεται σφαγιασμός των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Κατρούγκαλος και των ψευδολογιών, και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ, πάρτε τώρα τις αποφάσεις σας”. Ζητάμε την αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 1,2,15,58 και καλούμε την πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της, σημείωσε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πως η ουσία είναι ότι πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούσε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. “Όταν έκοβε συντάξεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας και κατέφευγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση άλλαξαν, απλώς, οι ρόλοι”, υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, υποστηρίζοντας πως “o κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι και ποιους υποστηρίζει αυτό το αστικό Σύνταγμα και ποια πολιτική υπηρετούν οι κυβερνήσεις -οι μεν και οι δε- απέναντι στους εργαζόμενους και να βάλει πλώρη για ανατροπή αυτής της πολιτικής”.
 
Το Ποτάμι, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Γιώργου Αμυρά, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά μέτρα. “Το Ποτάμι θεωρεί άκρως αντισυνταγματικά τα άρθρα του μνημονίου 4,1,2,15 και 58, και, προσέξτε, δεν είστε η κάθε λέξη του Συντάγματος, είστε η κάθε λέξη του μνημονίου”, τόνισε ο κ. Αμυράς. Υπέδειξε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας “ότι η Κύπρος ανακοίνωσε χθες αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,3%, την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ύφεση κατά 0,5%. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι σε ιστορικό χαμηλό στα 45 δολάρια το βαρέλι και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι σε ιστορικό ανόδου”.
 
“Αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο, το δεύτερο που φέρατε ως κυβέρνηση, κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους και δεν βλέπουμε να προστατεύεται καμία ευπαθής ομάδα, δεν πασχίζετε για την ανάπτυξη, θα οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και η θέση της Ένωσης Κεντρώων ταυτίζεται με αυτήν τη θέση”, είπε ο Αν. Μεγαλομύστακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.
 
Για υποκρισία και φτηνή επιχειρηματολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλες οι συντάξεις θα περικοπούν, αφού τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους. Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τη θέση της χώρας. “Πού βρίσκεται αυτή η χώρα ας αναλογιστούμε, πώς βρεθήκαμε στην άκρη του τοίχου με το πιστόλι στον κρόταφο και πώς κάναμε τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 και πώς από τότε προσπαθούμε με αγωνία, επιμονή, με όση έννοια μπορούμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή να ανοίξουμε έναν δρόμο”, ανέφερε ο κ. Μαντάς και συμπλήρωσε: “Ναι! παίρνουμε δύσκολα μέτρα, αλλά αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση τι θα γινόταν ακριβώς; Σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είναι μία δύσκολή μάχη, ότι δεν τελειώνει εδώ, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας που ελπίζουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ελπίζουμε και στις 22 του μήνα, είναι δυνατόν πραγματικά να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το χρέος”.
 
“Νομίζουμε ότι ανοίγουμε μία μικρή δυνατότητα για να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια και να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της και στον λαό να δώσουμε μία ορατή ελπίδα”, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Facebook Comments