Ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία
Στη γερμανική αγορά εργασίας καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων απασχόλησης. Παρά τα σχεδόν τρία εκατομμύρια ανέργων, ένα εκατομμύριο θέσεις δεν καλύπτονται. Πώς ε
Στη γερμανική αγορά εργασίας καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων απασχόλησης. Παρά τα σχεδόν τρία εκατομμύρια ανέργων, ένα εκατομμύριο θέσεις δεν καλύπτονται. Πώς ε
Στη γερμανική αγορά εργασίας καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων απασχόλησης. Παρά τα σχεδόν τρία εκατομμύρια ανέργων, ένα εκατομμύριο θέσεις δεν καλύπτονται. Πώς εξηγείται το φαινομενικό παράδοξο;
Το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (IAB) κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του, 1.064.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι κενές. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι τυχαίοι, εξηγεί στην DW ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Κούμπις από το IAB. Όπως επισημαίνει, η γερμανική οικονομία επωφελείται από την ανοδική τάση της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Αυτά οδηγούν «σε μια σχετικά ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, που παρατηρείται εδώ και αρκετό διάστημα, και η οποία δημιουργεί, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας».
Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες την ώρα που στη Γερμανία καταγράφονται επισήμως σχεδόν τρία εκατομμύρια άνεργοι; Αυτή η φαινομενική αντίφαση στη γερμανική αγορά εργασίας εξηγείται από τον Αλεξάντερ Κούμπις ως εξής: «Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πλήρως τα τελευταία χρόνια. Είχαμε μέχρι πρότινος μια επονομαζόμενη αγορά εργασίας των εργοδοτών, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να επιλέξουν το προσωπικό τους ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους». Όπως εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος, η κατάσταση έχει σχεδόν αντιστραφεί σήμερα. Σήμερα υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι υποψήφιοι για ολοένα και περισσότερες ανοικτές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα, υπάρχει ένα πρόβλημα αναντιστοιχίας, δηλαδή οι προσφερόμενες θέσεις εκ μέρους των εργοδοτών δεν «ταιριάζουν» με τις φιλοδοξίες των νέων για το επαγγελματικό τους μέλλον.
Περισσότερος χρόνος για την εύρεση κατάλληλου προσωπικού
Εδώ και χρόνια πολλοί εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας κάνουν επανειλημμένα λόγο για έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα. Αυτό δεν προκύπτει κατά τον Αλεξάντερ Κούμπις από την ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων του Ινστιτούτου IAB. «Αυτή τη στιγμή σε 100 κενές θέσεις εργασίας αντιστοιχούν 260 άνεργοι. Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι δεν έχουμε γενικευμένη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία. Ωστόσο, έχουμε ελλείψεις σε μεμονωμένες περιοχές και επαγγελματικές ομάδες», διευκρινίζει ο γερμανός οικονομολόγος.
Η έρευνα του IAB καταδεικνύει ότι σε ορισμένους κλάδους δεν αναζητείτε σχεδόν καθόλου νέο προσωπικό. Για παράδειγμα, στον τομέα της αγροτικής και δασικής οικονομίας. Σε άλλα πεδία πάντως η ζήτηση εργατικού δυναμικού παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Πολλές κενές θέσεις εργασίας παρατηρούνται στους κλάδους των logistics και των αποθηκών. Νέο εργατικό δυναμικό ζητείται και στον οικοδομικό κλάδο αλλά και στον αντίστοιχο της παροχής υπηρεσιών, για παράδειγμα για επαγγέλματα υγείας.
Πάντως, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κούμπις, είναι γεγονός ότι σήμερα μια επιχείρηση στη Γερμανία καλείται να δαπανήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου εντοπίσει τους κατάλληλους εργαζόμενους για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. «Αυτή τη στιγμή χρειάζονται (σ.σ. κατά μέσο όρο) 82 μέρες. Αυτό είναι αισθητά περισσότερο από το 2010, οπότε απαιτούνταν 70 μέρες».
Ο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ποιότητα της εκπαίδευσής τους και οι επιχειρήσεις να προσφέρουν από την πλευρά τους «ελκυστικές θέσεις εργασίας». Πάνω από όλα όμως «και οι επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο αναζήτησής τους», τονίζει ο γερμανός ειδικός.
Facebook Comments